BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olajembargó: napok múlva 130 dollár fölé drágulhat a brent

A következő napokban várhatóan nyilvánossá válnak az Európai Unió által elrendelt, az orosz olajimport kétharmadát érintő tiltó intézkedés részletei, ezzel párhuzamosan pedig gyorsan 130 dollár fölé emelkedhet az irányadó brent nyersolajtípus hordónkénti ára Suvro Sarkar, a DBS Bank vezető energetikai elemzője szerint, akit a Reuters idézett. 

olajembargót a magyarok nélkül is megcsinálja az EU Oil hordók barrels on background of the flags of Russia orosz zászló and European Union Európai Unió. World financial sanctions on russian oil and gas gáz because of the invasion invázió of Ukraine. Oil embargo. 3D render
Fotó: Shutterstock

Az EU az év végéig tervezi 90 százalékkal csökkenteni az Oroszországból származó olajbehozatalt. A hírügynökség keddi felmérése szerint (amely 33 elemző megkérdezésével készült) a brent hordónkénti átlagára 101,89 dollár lesz az idén, áprilisban még 100,16 volt a várakozásuk. A második negyedéves átlagár 107,37 dollárig mehet fel, innen viszont lefelé vezethet az út, az év utolsó 3 hónapjában 99,52 dollár lehet a brent átlagára. A következő hónapokban az ukrajnai háború továbbra is meghatározó lesz az olajár mozgásával kapcsolatosan, az EU által kivetett tilalom pedig egyértelműen korlátozni fogja a globális nyersolajkínálatot – írta a Reuters.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.