BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna nyugati részén egekbe hajtja a lakásárakat a menekültáradat

A háború kirobbanása óta Ukrajna nyugati régióiban a lakásárak várostól függően 10-80 százalékkal nőttek – a belső menekültek áttelepülése és a befektetési célú vásárlások helyenként az egekbe hajtják az árakat.

Lényeges áremelkedés tapasztalható Nyugat-Ukrajna főbb városaiban: Ungvár, Lemberg, Ivano-Frankivszk, Luck, Hmelnickij és Csernyivci ugyanis nagyszámú belső menekültet fogadott be. 

Ukrajna háború
Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Lembergben (Lvivben) és térségében az átlagos négyzetméterár 2022 márciusában 26 200 hrivnya (285 ezer forint) volt, augusztusban ugyanez már közel 400 ezer forintnyira duzzadt. Árcsökkenés azóta sem történt. Hasonló a helyzet a kárpátaljai megyeszékhelyen, Ungváron, a korábbi 295 ezer helyett 433 ezer forintnyi összeget is elkérnek egy négyzetméter lakótérért.   

„Sámottevően emelkedtek az árak. A drágulás Bukovel, Jablunicja, Tatariv és Poljanicja környékén észlelhető leginkább” – fejtette ki Szerhij Szlivka, az ukrán ingatlanszakértők szövetségének tagja. Ukrajna nyugati térségében március–áprilisban számos építkezés leállt. Ám mivel beözönlöttek a fizetőképes belső menekültek, 

néhány fejlesztő szinte azonnal folytatta a munkálatokat, az árakat pedig szolidaritásból a háború előtti szinten tartották. 

A szakértő szerint azonban nem lehetett figyelmen kívül hagyni a dollár árfolyamának növekedését, így hamar beköszöntött az áremelés időszaka. 

Vitalij Orobec ingatlanügynök szerint a háború miatt Ivano-Frankivszk megyében is emelkedtek az árak. Szerinte 

napjainkban még nagyobb a lakásigény, mint a háború előtt volt, ennek megfelelően – a hideg időszak beköszöntével – fokozatosan növekszik a vásárlók aktivitása.

Orobec kifejtette, a lakásárak az elsődleges piacon négyzetméterenként 650 dollár körül mozognak, a háború előtt ez 500 dollár volt, tehát 25 százalékos emelkedésről beszélhetünk.  

Az ingatlanos szerint a másodpiaci árak 15-20 százalékkal nőttek, a vásárlók azokat a lakásokat részesítik előnyben, ahová azonnal be lehet költözni. Felmérések szerint az új épületek iránt érdeklődők 20-28 százaléka kijevi. A fővárosiak leginkább Vinnica (29 százalék), Kárpátalja (28 százalék) és Cserkaszi (28 százalék) megyében kezdenének új életet. A vásárlók átlagéletkora 25-40 év, legtöbbjük középosztálybeli vagy ingatlanbefektető. Az utóbbiak többsége elvesztette a lehetőséget a saját környékén történő befektetésre, vagy diverzifikálja a kockázatait. Az ukrán kormány által a belső menekülteknek ígért lakásprogram egyelőre nem valósult meg, így sokan – anyagi fedezet híján – a lakásbérlés mellett döntöttek. Igaz, ez sem olcsó mulatság. 

Ingatlanszakértők szerint az infláció és a dollár árfolyamának növekedése, az építőanyag drágulása, a logisztika és az energiaellátási problémák csak rátesznek egy lapáttal az árak emelkedésére. További veszélyeket rejt az is, hogy minden ötödik lakásvásárló abbahagyta a részletfizetést. Ettől függetlenül a szakértők a háború utáni időszakban az ingatlankereslet további fellendülésére számítanak.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.