BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ust-luga,,Leningrad,Region,,Russia,-06-22-2017:,Sea,Cargo,Port,,Tanker,"zaliv
Ust-Luga, Leningrad Region, Russia -06-22-2017: sea cargo port, tanker "Zaliv Vostok" at the pier of the oil terminal.

Újraindult a Ceyhan olajterminál

Elkezdődött az azeri olaj berakodása a törökországi létesítményben.

Csaknem egy hét után ismét üzemel a Ceyhan terminál, vasárnap délután megkezdték a tankerek berakodását. Az átrakó működését a törökországi földrengések miatt függesztették fel február 6-án – közölte a BP bakui irodájának vezetője, Tamam Bayatli.

Ust-luga,,Leningrad,Region,,Russia,-06-22-2017:,Sea,Cargo,Port,,Tanker,"zaliv
Ust-Luga, Leningrad Region, Russia -06-22-2017: sea cargo port, tanker "Zaliv Vostok" at the pier of the oil terminal.
Fotó: Alexander Chizhenok

Hozzátette:

a BP, miután felmérte a kockázatokat, vis maiorra hivatkozott, ugyanis a terminál nem messze fekszik a rengések epicentrumától. 

A brit olajóriás üzemelteti a Baku–Tbiliszi–Ceyhan (BTC) vezetéket, amely többnyire nyersolajat szállít Azerbajdzsánból Ceyhanba, ahol a nyersanyagot tankerekre szivattyúzzák át. A vezeték Türkmenisztánból és Kazahsztánból is szállít olajat. 
A BTC áteresztőképessége napi 1,2 millió hordó, bár a Ceyhanból származó tényleges export legalább 2008 óta nem haladja meg a napi egymillió hordót a Bloomberg által összeállított rakományrakodási adatok szerint.  

Közben folyik a mentés a földrengés sújtotta térségben, és elkezdődött a károk felmérése is.

Az olajpiac nyugodt hetet zárt volna, elmaradt az oroszországi szankciók február 5-i szigorítása miatt valószínűsített pánik, ám pénteken Alexandr Novak szavai meglökték az árat. Az orosz miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy Oroszország napi félmillió hordóval csökkenti olajtermelését márciustól. A Brent hordóját 86,5 dollár körül jegyzik. 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.