BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Moscow,-,July,31,2020:,Kutuzovsky,Prospekt,In,Moscow,,People,Cross

Már a dobozos tej se literes, és van egyéb bajuk is az oroszoknak

Minél jobb anyagi helyzetben van egy oroszországi polgár, annál kevésbé érdekli a nyugati szankciók negatív hatása az ország gazdaságára – derül ki a „külföldi ügynöknek” (inoagent) minősített moszkvai Levada Központ közvélemény-kutató felméréséből.

Egyre inkább belemarnak az oroszországi polgárok hétköznapjaiba a büntetőintézkedések. „Srinkfláció” (srinkflacija) – még ezt a számukra új kifejezést is bevezették az oroszországi médiában. Azt jelenti, hogy az üzletekben ugyanazért az árért az előrecsomagolt áruk mennyisége zsugorodik, 

az egyliteres tej például az előírt 1000 milliliter helyett 950 milliliter. 

Az élelmiszeripar ezzel a látszat-árstabilitással próbál kibújni a súlyosbodó szankciók hatása alól – mondják a nyugatiak.

Moscow,-,July,31,2020:,Kutuzovsky,Prospekt,In,Moscow,,People,Cross
Fotó: Shutterstock

Moszkvában a jegybank váratlanul egy teljes százalékponttal 8,5  százalékra emelte a meghatározó kamatlábat, és mint a Vedomosztyi című gazdasági napilap hozzáfűzi, újabb kamatemelésekre lehet számítani. A nem hivatalosan hangoztatott fő ok: az áremelkedések, az állami beavatkozás, a gazdaság egyes szektoraiba öntött állami pénzmennyiség növekedése folytán felbillent egyensúly helyreállítása, a sajátos túlfűtöttség lehűtése. 

A meghatározó jegybanki kamatot utoljára 2022 februárjában, az Ukrajna ellen indított támadás idején emelték – 20 százalékra. Hivatalosan az áremelkedés mértéke éves szinten számolva 4 százalék fölé emelkedett – írja a központi bank 2023. július 21-i közleménye. Ugyanakkor a lakosság ennek a többszörösét érzékeli. Az inFOM közvélemény-kutató erre vonatkozó felmérése szerint az állampolgárok 2023 júliusában 13,8 százalékos éves áremelkedést érzékeltek. 

Ebben az évben a kormány 5-6,5 százalékos inflációval számol, amely a jegybankárok szerint jövőre 4 százalékra csökken. A moszkvai jegybanki közgazdászok körében végzett véleményfelmérés szerint a GDP idén 1,5 százalékkal nőhet, ami emelkedés a korábbi, 0,8 százalékos prognózisokhoz mérten.

Ugyanakkor

nagy a bizonytalanság Nyugaton az oroszországi valós gazdasági helyzetet illetően, amihez hozzájárult az az elnöki rendelet is, amely a háborús helyzetre hivatkozva megtiltja a korábban rendszeresen közzétett információk további publikálását. 

A Reuters június végén elemzőket kérdezett, akik 2023-ra 1,2 százalékos GDP-növekedést és 5,7 százalékos inflációt jósoltak. A Scope Ratings, amely be szeretne kerülni ötödiknek az európai jegybank (ECB) négy, referencia gazdaságelemző cége, a Fitch, a Standard & Poor’s, a Moody’s és a DBRS közé, június második felében még 0,8 százalékos GDP-csökkenést prognosztizált, felfelé javítva a korábbi, 4 százalékos esésjóslatát. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 0,7 százalékos növekedést, Vlagyimir Putyin, az oroszországi kormány 1,2-2 százalékos GDP-bővülést vár 2023-tól. 

Gondot okoz a nyugati elemzőknek, hogy Oroszországnak a Nyugattól való leválásával ismét nő a szakadék az oroszországi közgazdászok és a nyugatiak gazdaságstatisztikai, számítási, árképzési módszerei között. A viszonylag olcsó energia-, iparinyersanyag- és az alacsonyabb munkaerőköltségek egyfelől versenyképesebbé teszik az oroszországi termékeket a világpiacon, másfelől megnehezítik a beillesztését a világgazdasági folyamatok értékelésébe. Ami az inflációt illeti, ezt Oroszországban levinnék az év végéig 6 százalékra, ami egészében véve alacsonyabb az idei világátlagnál (6,9 százalék), de magasabb a kínainál (2,4 százalék), és nagyjából az eurózóna áremelkedési szintjén áll (2023-ban 5,9 százalék).  

Fotó: Alekszandr Nemenov / AFP

Az utóbbi években, kiváltképpen a 2022 februárjában Ukrajna ellen kezdett háború óta fokozódott az állami ellenőrzés, beavatkozás a gazdaságirányításba, ami szintén torzítja a külvilág által érzékelt oroszországi folyamatokat.

A Scope is említi, hogy 

az oroszországi helyzetben a hadigazdasági elemek erősödése, a gazdaság militarizálódása, az állami kiadások nagymérvű emelkedése – ami ugyanakkor a költségvetési deficit felszökésével járt – hozzájárult a rövidebb távú gazdasági növekedési prognózisok javulásához. 

A munkaerőpiac feszített, kevés a munkáskéz, csökkennek a nem katonai célú beruházások. Ezekhez járul a nyugati tőkepiacok lezárulása folytán Oroszországban kialakult tőkeéhség, a külföldi hitelek, a beruházásfinanszírozás rendszerének átállása a keleti, kínai forrásokra. És nem kis teher az oroszországi energiaexport radikális átstrukturálásának költsége, a Kína, a Távol-Kelet felé irányuló földgázvezeték-építés (például a Szibir 1–2 – a Szibéria Ereje 1–2. csővezeték).    

Az oroszországi állampolgárok legnagyobb, a nyugati szankciókhoz kötött gondj az árak emelkedése. A megkérdezettek 23 százaléka – a legnehezebben élők, az ételrevalót is nehezen előteremtők 35 százaléka – az inflációt, ezen belül a dollár- (euró-) árfolyam elszállását, a rubel elértéktelenedését jelölte be a Levada 2023. júniusi felmérésében. Megjegyzendő, hogy a legtöbb válaszadó, az összes negyede, azt állította, hogy a szankciók szinte semmilyen problémát nem okoznak. Hogy ebben a válaszolók igazat mondanak-e, vagy a „jaj, csak a hatóságnál ki ne húzzam a gyufát” több száz éve beléjük ivódott alapfélelme munkálkodik, arról megoszlanak a vélemények.

Ennyit az ársapkáról: Oroszország dacol a szankciókkal, és az árplafon feletti áron adja el az olaját

Napok óta a Nyugat által megállapított árplafon felett mozog az orosz nyersolaj ára. A The Wall Street Journal szerint ez azt bizonyítja, hogy az oroszok viszonylagos sikerrel vették az akadályokat, noha sokan továbbra is pirruszi győzelemnek vélik a mostani helyzetet.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.