BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Space One rocket explodes after liftoffPhoto taken from a Kyodo News helicopter shows a satellite-carrying Kairos rocket exploding shortly after liftoff from Japan's first commercial launch site in Kushimoto in Wakayama Prefecture, western Japan, on March 13, 2024. Space One Co. was aiming to become the first private Japanese firm to place a satellite into orbit. (Photo by Kyodo News via Getty Images)

A kilövés után azonnal felrobbant a japánok űrrakétája – videó

Nem sikerült a japán magánszektornak műholdat küldeni az űrbe, miután az ország űrkutatása a múlt hónapban történelmi sikert ért el.

Csúfos kudarcot vallott a japán Space One szilárd üzemanyagú rakétája, a Kairos szerdán, miután első indítása után másodpercekkel felrobbant. Siker esetén a cég az első japán vállalat lehetett volna, mely műholdat állít Föld körüli pályára.

A nemzetbiztonsági szempontok és a műholdak iránti bővülő kereslet árnyékában a japán rakétaipar egyre több támogatást kap a befektetőktől és a kormánytól, kérdés, hogy ezen mennyit változtat a szerdai szerencsétlenség. A 18 méteres rakéta a felszállás után alig 5 másodperccel felrobbant, amit élőben követhettek a nézők.

Space One rocket explodes after liftoffPhoto taken from a Kyodo News helicopter shows a satellite-carrying Kairos rocket exploding shortly after liftoff from Japan's first commercial launch site in Kushimoto in Wakayama Prefecture, western Japan, on March 13, 2024. Space One Co. was aiming to become the first private Japanese firm to place a satellite into orbit. (Photo by Kyodo News via Getty Images)
Fotó: Kyodo News/Getty Images

A Space One nem árulta el, hogy mi okozta a rakéta felrobbanását és azt sem, hogy mikor próbálkozik újra a Kairos útnak indításával, de ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja az incidenst – írja a Reuters.

A vállalat szerint a kilövés nagyrészt automatizált és a rakéta megsemmisíti magát, ha azt észleli, hogy hiba történt a röppályájában, sebességében vagy vezérlő rendszereiben, mely veszélyezteti a földön tartózkodó embereket.

„Nem használjuk azt a szót, hogy kudarc, hiszen minden kísérlet új adatokat és tapasztalatokat hoz számunkra”

– mondta a cég elnöke, Maszakazu Tojoda a sikertelen kilövés után, melynek során senki nem sérült meg. A Space One eredetileg szombatra tervezte a kilövést, de azt elhalasztották, miután egy hajó jelent meg a közeli, lezárt tengeri területen.

Noha Japán viszonylag kis szereplő az űrkutatásban, a műholdak pályára állítása iránt növekvő keresletet igyekeznek kihasználni az ország rakétafejlesztői, akiknek célja olcsó rakéták előállítása a célra.

A 2018-ban alapított, tokiói központú Space One-t japán cégek egy konzorciuma alapította, de abban az ország legnagyobb bankjainak is van részesedése. 

A tervek szerint a vállalat űrfutárként tevékenykedne és az évtized végére évi 20 rakétát lőne ki az űrbe. 

Noha a Kairos első fellövését négyszer is elhalasztották, a cég szerint a második és harmadik kilövésre is kaptak már megrendeléseket.

A háromfázisú, 250 kilogramm súly szállítására képes Kairos kudarca mindenesetre nem segíti a japán űripar fejlődését, miután a múlt hónapban a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) H3-as rakétája történelmi sikert ért el, amikor sikeresen elérte a Holdat. A H3 mintegy 20 műholdat és más eszközt juttathat az űrbe 2030-ig a tervek szerint.

Ugyanakkor a JAXA sikeréhez sem vezetett sima út, így a H3 első kilövése is kudarcot vallott tavaly, ahogy 2022-ben nem sikerült az Epsilon nevű rakéta küldetése sem. Sőt, amikor tavaly júliusban ismét próbálkoztak az Epsilonnal, az felrobbant.

Az Inerstellar Technologies ugyan 2019-ben fellőtte az első, magánszektor által finanszírozott japán rakétát az űrbe, ám az nem szállított magával műholdat.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.