BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erőltetett ütemben emeli a minimálbért a román kormány, a munkáltatók háborognak

Az üzleti élet képviselői nem nézik jó szemmel, hogy a román kormány erőltetett ütemben emeli a minimálbéreket. Fél év alatt majdnem negyedével nőtt a legalacsonyabb keresetűek fizetése. A cégek a béreket terhelő adók csökkentését követelik a minimálbér emelése miatt.

A román kormány 12 százalékkal megemelte a minimálbért csütörtöki ülésén – írja az Agerpres. A július 1-jén hatályba lépő rendelet értelmében a romániai országos bruttó minimálbér a jelenlegi 3300 lej (1 lej 78,76 forint forint) helyett 3700 lej (mintegy 290 ezer forint) lesz. A minimálbér nettó összege 2363 lejre nő.

Workers shout slogans as they protest in Pitesti, some 120km northwest from Bucharest, during a strike of the French-owned Romanian car plant Dacia on April 10, 2008.  Several thousands workers gathered to protest in Pitesti, the main city near the Mioveni's Dacia plant protesting low pay, and seeking a monthly increase of 550 lei (about 148 euros, 231 dollars) to bring the average gross monthly wage to 435 euros, compared to 285 euros currently. A court in Romania ruled the day before that the strike was legal.
       AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
minimálbér
Erőltetett ütemben emeli a minimálbért a román kormány, a munkáltatók háborognak / Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Fél év alatt ez már a második minimálbér-emelés Romániában. A korábbira január 1-jén került sor, amikor a juttatás összege 3000 lejről 3300-ra nőtt.

Az intézkedés 1,871 millió munkavállalót érint a bukaresti munkaügyi minisztérium közlése szerint.

Lázár János: Románia átadja a támaszpontjait, már több tízezer amerikai katona van ott

Szokásosnak mondható rádióinterjút adott az építési és közlekedési miniszter. Lázár János hosszan beszélt a háborús helyzetről, a szovjet hadifogoly nagyapjáról és arról is, hogy Amerika háborúzni akar az oroszokkal.

Az üzleti élet képviselői korábban több alkalommal kritizálták a Ciolacu-kabinetet, amiért hat hónap alatt 23 százalékkal növelte a bruttó minimálbér értékét. Radu Burnete, a 2000 vállalatot tömörítő Concordia munkáltatói érdekvédelmi szövetség elnöke szerint az erőltetett iramú bérfejlesztés miatti többletköltségek jelentkezi fognak az árakban. Burnete azzal is vádolta a kormányt, hogy nem folytatott érdemi konzultációt a munkáltatókkal.

Florin Jianu, a kis- és középvállalkozásokat tömörítő CNIPMMR elnöke támogatást kért a kormánytól a minimálbér emelése miatt leginkább érintett ágazatok számára, valamint azt, hogy csökkentse a béreket terhelő adókat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.