BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negatív rekord: padlón az irodapiac, már nem nőnek ki a földből a londoni felhőkarcolók

A világ egyik gazdasági központjában már nem feltétlenül éri meg óriási ingatlanokba befektetni, miután nagyon lelassult az irodapiac.

London történelmi pénzügyi negyede egy zord rekord küszöbén áll: a City irodapiacán az év első felében egyetlen 100 millió fontot meghaladó összegű ügyletet sem sikerült bejegyezni – negyedszázad óta ez az első alkalom – fogalmazott a Bloomberg

City of London skyline and Millennium Bridge.
Fotó: Chris Harris

A CoStar Group által a Bloomberg News számára összeállított adatok szerint a város egy átlagos évben 14,5 ügyletet regisztrált 100 millió fontnál nagyobb értékben. Ez 1997-ig visszamenőleges adatokon alapul, amikor az első fél évben még soha nem volt ekkora értékű ügylet. Utoljára 1999 második felében volt olyan féléves időszak, amely nem tartalmazott ilyen megállapodást.

Mark Stansfield, a CoStar piacelemzési osztályának vezetője úgy fogalmazott, hogy a nagy összegű tőke lekötésétől való vonakodás az irodahasználati piac egészségével kapcsolatos aggodalmakat is tükrözi. Londonban az üresedések száma két évtizedes csúcson, 11,8 százalékon áll, szemben az öt évvel ezelőtti 5,5 százalékhoz képest. A közelgő általános választások az elmúlt hetekben az üzleteket is megelőzték, mivel a vásárlók nagyobb politikai stabilitásra számítanak. 

A CoStar külön elemzése szerint a nagyobb irodák iránti étvágytalanság az árazást is befolyásolta, és felborította azt a piaci normát, amely 2022-ig hat éven át kitartott. A cég adatai szerint az 1900 négyzetméternél nagyobb brit irodaházak átlagosan 14 százalékos kedvezménnyel keltek el a kért árhoz képest, ami kétszerese a kisebb ingatlanok árának.

Az üzletág „szárazsága” pedig az építkezést is nehezíti: a Brookfield Properties által épített One Leadenhall felhőkarcoló valószínűleg az utolsó irodatorony, amely körülbelül három év után elkészülhet a kerületben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.