BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Komolyra fordult a helyzet Brazíliában: betiltották az X-et – Elon Musk kiakadt

Betiltották Brazíliában az X-et miután a közösségi platform nem lépett fel eléggé a gyűlöletbeszéd és a hamis hírek terjesztése ellen. Elon Musk a lépést törvénytelennek nevezte, szerinte meg akarják semmisíteni az emberek szabad véleménynyilvánításhoz való jogát. A döntést meghozó bírót gonosz diktátornak, zsarnok Voldemortnak nevezte a milliárdos.

Brazíliában Alexandre de Moraes, a legfelsőbb bíróság bírája szombaton elrendelte az X betiltását a közösségi hálózat tulajdonosával, Elon Musk milliárdos üzletemberrel hónapokig folytatott vita után. A bírósági határozat szerint a brazil távközlési hatóságnak 24 órán belül végre kell hajtania a döntésben foglaltakat.

Guildford,,Uk,-,November,2,,2023:,Hand,Holding,A,Smartphone, x, hirdetők
A brazil bíróság szerint az X-et az utóbbi időben demokráciaellenes akciók szervezésére használták / Fotó: Shutterstock

Alexandre de Moraes szerint az X nem lép fel eléggé a gyűlöletbeszéd és a hamis hírek terjesztése ellen. Musk ugyanakkor "gonosz diktátornak" nevezte a brazil bírót.

A bíróság eleinte összeesküvés-elméleteket és hamis információkat terjesztő jobboldali aktivisták fiókjainak zárolását követelte az X-től, miután a hatóságok állítása szerint a közösségi hálózatot az utóbbi időben demokráciaellenes akciók szervezésére használták Brazíliában.

Musk a felszólítást törvénytelennek nevezte, 

és az X nem tett eleget a törvényszék követelésének, a kiszabott pénzbírságokat pedig nem fizette meg. Egy brazil lapjelentés szerint utóbbiak átszámítva már 1,2 milliárd forint összeget tesznek ki.

Csütörtökön a brazil bírák zárolták a Starlink-műholdak üzemeltetőjének számláit is, mivel a vállalat szintén Musk tulajdonában áll. A törvényszék így akarta rábírni Muskot a bírságok megfizetésére.

Az X a legtöbbet használt hírforrás Brazíliában. Ez az, amit az emberek akarnak írta Musk az X-en, majd a Harry Potter könyvek gonosz alakjára utalva hozzátette: 

Most pedig a zsarnok Voldemort megsemmisíti az emberek szabad véleménynyilvánításhoz való jogát.


 Musk az X brazíliai irodáját már augusztus közepén bezáratta azzal az indoklással, hogy tart a helyi képviselők őrizetbe vételétől. 

Moraes a héten ultimátumot intézett Muskhoz, akinek 24 órát adott jogi képviselő kijelölésére, ellenkező esetben pedig a közösségi hálózat betiltását helyezte kilátásba. Musk elmulasztotta ezt a határidőt.

A milliárdos üzletember azzal érvel, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát védi. Alexandre de Moraes egy bírónak álcázott gonosz diktátor írta Musk az X-en.

A napokban tartóztatták le Franciaországban Pavel Durov Telegram-vezért a fentiekhez hasonló okok miatt. Nigel Farage angol euroszkeptikus politikus szerint aggasztó az orosz származású üzletember letartóztatása, főleg, hogy még mindig nem közölték a pontos indokot. Farage szerint a Telegram-vezér után Elon Musk is veszélyben lehet.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.