BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
20230213-BMW-Debrecen-HAON-KA_1

A trendek nem kedvezőek, de naptárhatás rántja mélybe a magyar ipari adatot

Idén augusztusban kettővel kevesebb munkanap volt, mint tavaly, ez okozza a 9,5 százalékos mínuszt.

Az ipari termelés volumene 9,5 százalékkal csökkent idén augusztusban, a munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalék a visszaesés éves alapon – közölte a Központi Statisztikai Hivatal második becslésében. A nagy eltérést az okozza, hogy 

idén kettővel kevesebb munkanap volt az augusztus  20. körüli ünnepek miatt, mint egy éve.

 A kiigazított, tényleges kibocsátás 0,5 százalékkal mérséklődött.

20230213-BMW-Debrecen-HAON-KA_1
Dolgoznak, de nem kapkodnak
Fotó: Kiss Annamarie


Mélyrepülésben a feldolgozóipar


Különösen fájdalmas az adatsorban, hogy a feldolgozóipar csaknem negyedét adó járműgyártás kivitele 14, a villamos berendezések gyártása pedig több, mint 11 százalékkal csökkent. 
Az előző havi bővülés után a feldolgozóiparból 16 százalékot kihasító élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,2 százalékkal csökkent, ami a hazai eladások növekedésének és a kivitel csökkenésének az eredője.

Magyarország minden régiójában csökkent az ipari termelés 

az előző év azonos hónapjához képest: a legnagyobb mértékben, 14,7 százalékkal Pest régióban, a legkevésbé, 3,8 százalékkal Dél-Dunántúlon.

A rendelésállomány is kedvezőtlenül alakult,

az új belföldi rendelések 14,5, az új exportrendelések 10,2 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány augusztus végén 26 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.