BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
japán választás

Japán választott és ennek feketeleves a következménye

Elveszítette a többségét a kormánykoalíció. A japán választás eredményére zuhan a jen árfolyama, ralizik a tőzsde. Kérdés, meddig marad így.

A részvények erősödtek, a jen háromhavi mélypontra gyengült, miután Isiba Sigeru Ishiba miniszterelnök koalíciója elvesztette parlamenti többségét a vasárnapi japán választáson, ami bizonytalanságot okoz a politika és a gazdasági életben is. Isiba Liberális Demokrata Pártja (LDP) uralta Japán II. világháború utáni történelmének majdnem egészét, kisebbik koalíciós partneréve, a Komeitóval azonban csak 215 mandátumot szerzett a parlament alsóházában, ami nem éri el a többséghez szükséges 233 mandátumot.

japán választás
Isiba Sigeru kormányfő kockáztatott és elveszítette a japán választást / Fotó: AFP

A kétpárti koalíciónak eddig 279 képviselője volt az alsóházban, az LDP népszerűsége azonban a közelmúltban jelentősen csökkent korrupciós vádak miatt, és a nemrég hivatalba lépett kormányfő éppen ennek a tendenciának a megfordulását remélve írta ki az előrehozott választásokat – nem váltak be a reményei.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Japán Alkotmányos Demokratikus Párt (CDPJ) 98-ról 148-ra növelte képviselőinek számát. A japán törvények szerint 30 napon belül létre kell hozni egy olyan pártszövetséget, amely kormányzóképes, 

a hatalommegosztás azonban politikai instabilitást okozhat, amit a piac nem szeret.

A japán választás utáni első napot túlélte a tőzsde

„A politikai instabilitás miatt a választás eredménye negatív a részvénypiac számára, ehhez kétség sem fér” – értékelte a Reutersnek Icsikava Maszahiro, a Sumitomo Mitsui DS Asset Management vezető piaci stratégája. „A hétfői rali részben annak köszönhető, hogy ez a nagy kockázati esemény már mögöttünk van, így van egyfajta megkönnyebbülés. Ez és a gyengébb jen magyarázza” – tette hozzá.

Ázsia irányadó mutatója, a tokiói börze Nikkei 225 indexe 2,01 százalékkal, 38 650 pontra emelkedett hétfőn, a jen árfolyama nyolc százalékkal gyengült a dollárral szemben. Utóbbi azonban jó a japán exportőröknek, és bizonyos szempontból a tőzsdének is, mert olcsóbbá teszi a részvényeket a külföldi befektetők számára. Hétfőn elsősorban a közlekedési berendezéseket gyártó szektor teljesített a legjobban az ipari részvények közül, 3,5 százalékkal erősödött. A csipszektor részvényeinek értéke még ennél is nagyobb mértékben, 4,6 százalékkal emelkedett.

A rali azonban nem tart sokáig

Jamagucsi Norihiro, az Oxford Economics vezető japán közgazdásza azonban nem számít rá, hogy a rali folytatódni fog. 

A részvénypiac valószínűleg gyenge marad, amíg a politikai bizonytalanság el nem múlik. A kötvényhozamok azonban várhatóan magasak maradnak, mivel erősödnek a lazább költségvetési gazdálkodással kapcsolatos aggodalmak

– vélekedett.

japán választás
A japán választás után ralizott a tőzsde, gyengült a jen / Fotó: AFP

A koalíció veresége ugyanis azokra az ellenzéki pártokra tereli a piac figyelmét, amelyek potenciálisan kormányzati partnerekké válhatnak, és amelyek közül sokan az alacsony kamatlábakat támogatják.

A Morgan Stanley elemzőinek jegyzete szerint csökkentheti annak az esélyét is, hogy a következő kormány végrehajtson „nagyobb kihívást jelentő napirendi pontokat, például a társasági adó emelését”.

Bonyolítja a politikai helyzet a jegybank dolgát is

A BNY elemzői szerint a dollár a hétfői 153 jenről potenciálisan ismét 155 jenig emelkedhet, mivel a Bank of Japan (BOJ) nem tart egyelőre szükségesnek kamatemelést.

A jegybank legközelebb csütörtökön dönt a politikáról, és nem várható változás. 

A kormánykoalíció veresége azonban növeli annak az esélyét, hogy az új kormánynak növelnie kell a kiadásokat, ami potenciálisan nehezíti a BOJ dolgát.

japán választás
A koalíció elveszítette parlamenti többségét / Fotó: AFP

„Függetlenül attól, hogy ki kerül hatalomra, az új kormány kénytelen lesz expanzív költségvetési és monetáris politikát folytatni, hogy ne rójon terheket a választókra” – nyilatkozta a brit hírügynökségnek Szakai Szaiszuke, a Mizuho Research and Technologies vezető közgazdásza.

A potenciális partnerek mást akarnak

Ahhoz, hogy szilárdan hatalmon maradhasson, az LDP-nek meg kell szereznie partnerként vagy legalább szövetségesként a Komeito mellett más kisebb ellenzéki pártokat is, mint például a Demokratikus Párt a Népért (DPP) és a Japán Innovációs Párt (JIP). Előbbi 27, utóbbi 35 mandátumot szerzett, és a koalícióba lépést kizárták ugyan, az LDP támogatását azonban nem.

A kampányban mindkét párt a tíz százalékos áfa csökkentését ígérte, a DPP emellett azt is, hogy enyhít az alacsony jövedelműek adóterhein és hozzájárul az energiaszámláik kifizetéséhez.

Isiba már a választás előtt javasolt egy 13 ezermilliárd jenes pótköltségvetést, de Szakai szerint lehet, hogy ennek a csomagnak az értéke most meghaladja majd a 20 ezermilliárd jent. (Egy jen 2,44 forint.)
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.