BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Merkel visits NATO base in Munster

Bejelentették: háborúban vetik be a Magyarországhoz ezer szállal köthető páncélost

A Lynx elsődleges fegyverzete egy 30 vagy 35 milliméteres gépágyú, a másodlagos pedig egy 7,62 milliméteres géppuska. Ezekkel akár 3 ezer méteres hatótávolságú célpontok ellen is bevethető mind álló helyzetben, mind mozgás közben.

Ukrajna még idén, az év végéig megkapja a KF41 Lynx gyalogsági harcjárművek első szállítmányát, egész pontosan tíz darabot – jelentette ki a német Rheinmetall vezérigazgatója, Armin Papperger a Welt am Sonntagak adott interjújában. Az nem világos, hogy a páncélosokat Ukrajnában vagy más országokban gyártják.

Merkel visits NATO base in Munster
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Lynx elsődleges fegyverzete egy 30 vagy 35 milliméteres gépágyú, a másodlagos pedig egy 7,62 milliméteres géppuska. Ezekkel akár 3 ezer méteres hatótávolságú célpontok ellen is bevethető mind álló helyzetben, mind mozgás közben. Tűzereje jelentős, a gépágyú 200 lövést tud leadni percenként, míg a géppuska 800-at. 

A Hiúz LR2-es Spyke páncéltörő rakétákkal is kiegészíthető. A jármű fejlett tűzvezető, figyelőmű-, illetve optikai irányzórendszerekkel szerelt, az éjjellátó képessége is kiemelkedő. Figyelemre méltó a páncélzata is: a fizikai alap páncélvédettsége a legmagasabb a saját kategóriájában, ellenáll a páncéltörő fegyvereknek.

Említést érdemel az is, hogy a konkurens gyalogsági harcjárművekhez képest a Lynx egyedülálló aktív védelmi rendszerrel egészíthető ki, ez a StrikeShield névre hallgat. Ezt a rendszert a magyar honvédség is rendszeresíti. 

Ezenkívül kifejezetten alkalmas katonák szállítására: a háromtagú személyzet mellett nyolc fő befogadására van kapacitása, ami meghaladja a konkurencia lehetőségeit, például az amerikai Bradley mindössze hat személyt képes szállítani.

A donyecki Cukurine is orosz kézen, előrenyomultak az orosz csapatok

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Cukurine községet – jelentette be hétfőn a moszkvai védelmi minisztérium. A hétfői orosz hadijelentés szerint az orosz hadsereg a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen előrenyomult, és Ukrajnában 18, a kurszki régióban pedig hét ellentámadást vert vissza, további négy kísérlet elindítását pedig meghiúsította.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.