BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Florida residents prepare for Hurricane Ian Milton hurrikán

Még napokig üzemanyag nélkül maradhat Florida a Milton hurrikán pusztítása után

Egyelőre nem tudni, mikor nyithat meg a tampai kikötő, amelyen keresztül az üzemanyag érkezik. Csak a biztosított károk elérhetik a százmilliárd dollárt a Milton hurrikán pusztítása nyomán.

A Milton hurrikán már az érkezése előtt súlyos üzemanyaghiányt okozott Floridában, és szakértők szerint a probléma még napokig nehezítheti az emberek és a vállalkozások életét, a helyreállítás megkezdését.

Florida residents prepare for Hurricane Ian Milton hurrikán
A Milton hurrikán nyomán a floridai kutak negyedénél elfogyott az üzemanyag /  Fotó: Bryan R. Smith / AFP

A GasBuddy adatszolgáltató szerint az államban 7900 kút, vagyis az összes negyede teljesen kiürült. Tampa és St. Petersburg környékén a legrosszabb a helyzet, ott a kutak majdnem kétharmada kénytelen volt bezárni.

Egy másik, az ágazatot nyomon követő cég, az Oil Price Information Service (OPIS) bizonyos fokú hiányt tapasztalt a floridai benzinkutak felénél – mondta Denton Cinquegrana, a cég vezető olajipari elemzője az ABC Newsnak.

Nem csupán az evakuálási parancs miatt menekülők vásárolták fel az üzemanyagot, hanem azok is, akik maradtak, és gondoskodni akartak arról, hogy üzemeltetni tudják a generátoraikat, készülve az áramkimaradásra. Csütörtökön még mintegy hárommillió ember volt áramszolgáltatás nélkül. Áram nélkül pedig a benzinkutak sem működnek.

Zárva a legfontosabb kikötő

Szakértők szerint napokig tart még az üzemanyaghiány, ami nehezíti a helyreállítás megkezdését. Bár az előrejelzésekkel ellentétben a Milton hurrikán nem Tampánál ért partot, és gyengébb is lett addigra, a város kikötőjében így is fennakadások vannak, márpedig 

ezen keresztül érkezik Florida üzemanyag-szükségletének több mint a 43 százaléka.

Milton hurrikán
A tampai az Egyesült Államok 24. legnagyobb kikötője / Fotó: Cruisemapper

Bár a kikötőt az első jelentések szerint nem érték komolyabb károk, csütörtökön még zárva tartott, és egyelőre nem is jelezték, hogy mikor nyit meg, sőt azt sem, hogy pontosan mekkorák a károk és mely részeket érintenek.

A USA Today emlékeztetett, hogy ez az Egyesült Államok 24. legnagyobb kikötője, az üzemanyagon kívül tetemes mennyiségű latin-amerikai és ázsiai exportárut is kezel.

A kikötőt üzemeltetők számára azonban a külső tényezők, így az útlezárások és a környékbeli áradások is problémát okoznak – ahogyan az is, hogy csütörtökön még ott sem volt áram.

Napokba telik, mire javul a helyzet

„Egy ilyen helyzet nem oldódik meg egyik napról a másikra” – emlékeztetett Jon Davis, az Everstream Analytics vezető meteorológusa. „Sok napba fog telni, mire normalizálódik” – tette hozzá.

On heels of Helene, storm Milton expected to strengthen into major hurricane and slam Florida Milton hurrikán
Akár hónapokba is telhet, mire eltakarítják a Milton hurrikán romjait / Fotó: AFP

Bár a kikötő megúszta a katasztrófát, amely hetekre akadályozhatta volna az üzemanyag-ellátást az államban, a pillanatnyi zavar is jókora kihívás rövid távon. Jason Miller, a Michigani Állami Egyetem ellátási láncok menedzsmentjével foglalkozó professzora szerint 

a kikötőben keletkezett károk mértékétől függően a benzinkutak kénytelenek lehetnek teherautókkal szállíttatni az üzemanyagot,

és ebben az esetben eltart egy ideig, amíg beszerzik a szükséges mennyiséget. „Ezt egy nap alatt nem lehet megtenni” – figyelmeztetett.

Ráadásul az utak is megrongálódtak a viharban, bár szakértők szerint a legszükségesebb helyreállítást gyorsan el lehet végezni, hogy a teherautók biztonságosan szállíthassák az üzemanyagot a töltőállomásokra.

Más ágazatok is bajba kerülhetnek

A tampai kikötő nem csupán Florida ellátása szempontjából fontos, ezen keresztül bonyolódik a teljes amerikai műtrágyaexport 99 százaléka, így a tartós leállás különösen nehéz helyzetbe hozhatja az egész ágazatot.

On heels of Helene, storm Milton expected to strengthen into major hurricane and slam Florida Milton hurrikán
Az árdagály ugyan kisebb volt a vártnál, de így is komoly gondokat okoz / Fotó: AFP

Általában elmondható, hogy ha egy kikötő valamely áru forgalmának a 90 százalékát teszi ki, akkor nem a legkönnyebb dolog átirányítani máshová az adott terméket, különösen az exportoldalon

– nyilatkozta a USA Todaynek Jason Miller professzor.

A műtrágyaexport azonban csak az amerikai feldolgozóipar teljesítményének 0,42 százalékát adja, így nagyobb hatással még a kikötő tartós lezárása sem járna a világ legnagyobb gazdaságára.

Hasonló egyébként a helyzet a kénnel is, itt a teljes amerikai import 96 százaléka érkezik Tampán keresztül.

A Milton volt az ötödik legerősebb hurrikán

Milton hurrikán
A Milton volt minden idők ötödik legerősebb hurrikánja / Fotó: AFP

A Milton volt a Reuters tudósítása szerint minden idők ötödik legerősebb atlanti-óceáni hurrikánja, csak a biztosított károk elérhetik a százmilliárd dollárt, annak ellenére, hogy nem okozott olyan árdagályokat, mint a két héttel korábbi Helene, és amilyenektől eredetileg tartottak. (Egy dollár 367,2 forint.)

A legfrissebb adatok szerint legalább 16 ember életét követelte a hurrikán és az általa gerjesztett többtucatnyi tornádó, jó néhány hétbe vagy akár hónapba telhet, amíg eltakarítják a romokat, a kidőlt fákat és villanyoszlopokat.

Csak az áramhiány elhárításán ötvenezer szakember dolgozik.

A piacok is rettegnek a Milton hurrikántól: bődületes veszteségekre készülnek a katasztrófakötvény-befektetők

A természet ellen fogadó befektetők az elmúlt években hatalmas profitra tettek szert, a Milton hurrikán érkezése azonban még a nemrég tomboló Helene-nél is nagyobb érvágás lehet számukra. A katasztrófakötvény-befektetők az elmúlt években gyakorlatilag nem tudtak mellényúlni – az idei második fél év azonban brutális csapást mérhet brókerszámláikra.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.