BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pályakezdő művészeké a terep

Fiatal, pályájukat a közelmúltban elkezdett művészek uralják a terepet Budapest kortárs művészeti kiállítóhelyein. Az Inda Galéria Egy másik hely című kiállítását e hét péntekig lehet megtekinteni. Kilenc olyan festő állít ki itt, aki nemrég még a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatója volt, ennek ellenére egyikük-másikuk már több jelentős kiállításon is bemutatkozott. Sudár Péter portréi, Piti Zsuzsanna anyagkísérletei a festészet hagyományaihoz nyúlnak vissza, de az egyre szélesebb körben elterjedő digitális printek is helyet kaptak a kiállításon.

A 26 éves Batykó Róbert Objektív/objective című tárlata július végéig várja a látogatókat a Király utcai acb Galériában. Az idén Strabag alkotói ösztöndíjat kapó festő műveinek témája rendszerint a minket körülvevő világ: hétköznapi tárgyak, jelek és szimbólumok. Azonban ezeket Batykó kiragadja a saját környezetükből és eltorzítja, felnagyítja, megsokszorozza őket, ezáltal hamar elvesztik hétköznapiságukat. A szürke különböző árnyalatai és a fekete, fehér, sárga által uralt festményeket fotorealista festésmód jellemzi. A képek realisztikusságát csupán egy-egy tudatosan elhelyezett festékfolyás, egy picike pasztózus felület töri meg.

Ugyancsak a fotó valósághűségével vetekedő realizmus és az ebből kizökkentő részletek kettőssége jellemezte mindeddig Győrffy László festményeit, akinek Két kurátor köldökzsinórra leselkedik című kiállítása június 30-ig tekinthető meg a Várfok Galéria XO Termében. A kilenc olaj-vászon kép és a 22 grafika – amint a címből is sejthető – nem egy idilli világot jelenít meg. A kritikus hangvételű művek készítése során a festő gazdag képi forrásból merített, segítségül híva az apokaliptikus metszeteket, orvosi ábrákat, képregényeket. Különösen a nők és a kurátorok kapnak negatív szerepet Győrffy jelenlegi műveiben.

Életének első önálló kiállítását rendezi Magyarországon az indiai Sarnath Banerjee. A 35 éves, képregényeket készítő művész animációkkal, rajzokkal, erősen szövegalapú művekkel mutatkozik be a kArton Galériában. Az írói ösztöndíjjal hazánkban tartózkodó Sarnath Banerjee nemzetközi karriert futott be, a londoni Goldsmith College-ben tanult, számos csoportos kiállításon vett már részt világszerte, s első graphic novelje, azaz képregénye az angol Penguin könyvkiadónál jelent meg, három évvel ezelőtt.

Az Akácfa utcai Magyar Műhely Galériában Szabó Ádám és Szász György kiállítása július 6-ig látogatható. Mindkettőjüknek van művészettörténészi és művészdiplomája, és a budapesti kiállítási színtér rendszeres szereplői.

A 2B Galéria =DIGIT=001010 0011010111000101= című tárlatán hét művész tesz kísérletet a digitalizáció filozofikus megközelítésére. A valóság képeinek manipulációja, a számítógép által generált vizualitás, a bitek és pixelek esztétikai értéke foglalkoztatja többek között Herendi Pétert, Kemenesi Zsuzsannát és Szilágyi Lenkét. A Sinkovits Péter nevével fémjelzett Szinyei Szalonban a Képzőművészeti Egyetemen frissen végzett Czene Márta Képzelt terek című kiállítása várja az érdeklődőket. A fiatal művész rejtélyes, néha nyugtalanító hatású fotorealista festményei július 11-ig láthatók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.