BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

John Lennon, briliánsokkal

Június 19-én és 20-án tartja az idei szezon utolsó árverését a BÁV. A kétnapos aukció első napján csak ékszerek, a második napon ékszerek és festmények kerülnek kalapács alá. A nagy múltú cég történetében immár nyolcvanadik ékszeraukción 330 tétel vár gazdára. A legnagyobb arányban női ékszereket tartalmazó anyag egyik legszebb darabja egy nagy briliánssal díszített 14 karátos arany szolitergyűrű, amely 980 ezer forintos kikiáltási árával is az élmezőnyben található (276. tétel). Ugyanekkora árról indul egy leveles-bimbós vadrózsát mintázó, a 19. század második feléből származó melltű is, amelyet két nagyobb és több kisebb briliáns díszít (284. tétel). A többségében briliánsokkal ékesített arany ékszerek mellett a kínálat ígéretes darabja egy tahiti gyöngysor, ezt 27 nagyméretű, ovális gyöngy alkotja (265. tétel, 500 ezer forint). Nem az árával, hanem a finomságával hívja fel magára a figyelmet egy 1910-ből származó francia színházi látcső, amelyet lüszterzománcra festett virágok sora és egy női büszt díszít (291. tétel, 28 ezer forint). A múlt század eleji Bécs hangulatát idézi egy 14 karátos aranyból készült, zafírral ékesített szelence, amely 300 ezer forintos kikiáltási árral indul (141. tétel).

Az árverés második napja az ékszerek mellett a festményeké és a grafikáké lesz: a BÁV ezen a napon rendezi 119. festményaukcióját. A 172 tétel nagyobb része a hazai árverések zöméhez hasonlóan itt is a 20. század első felében készült, de nagy számban találhatók kortárs alkotások is az anyagban. Barabás Márton, efZámbó István, Wahorn András neve már aukciókon is ismerősen cseng, az egészen fiatal generációt Für Emil és Győri Márton képviseli. Für Vidám patkány című olaj-vászon festménye az elmúlt évben készült (122. tétel, 55 ezer forint), a húszas évei végén járó Győri Márton merített papírra festett, enyhén szürreális kompozíciója is csupán két évvel korábbi (105. tétel, 60 ezer forint).

A festményaukció második legdrágább alkotása Pekáry István 1958-ból származó, mediterrán hangulatú városrészletet ábrázoló olajfestménye (Déli kisváros, 91. tétel, 420 ezer forint). A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után díszlettervezéssel és freskófestéssel is foglalkozó művész munkáit egyfajta naivitás jellemzi, amely gyermekrajzokhoz teszi hasonlóvá ezt a levegős tájképet.

A legmagasabb kikiáltási áron kínált mű szintén egy tájkép, s külföldi művész, Walter Moras alkotása (Vihar után, 36. tétel, 750 ezer forint). A nemzetközi műkereskedelemben általában sikeresen szereplő, 1856-ban született művésztől egy tengerparti jelenetet ábrázoló, 1881-ben készült olajfestményt árverez a BÁV.

Szintén a külföldi művészetet képviselik John Lennon szitanyomatai, mindegyikük egy ötezer nyomatból álló szériából származik, és egyenként 40 ezer forintos kikiáltási árról indul (154–157. tétel). A festmények és grafikák mellett több miniatűr portré is gazdára vár a Bécsi utcai árverésen: ezek nagy része elefántcsontra festett akvarellkép vagy fotótechnikával felvitt rajz, s a 19. század második feléből, illetve a 20. század elejéről származik. Az egyik legszebb egy német páros portré a 19. század közepéről (81. tétel, 90 ezer forint).

A mostanihoz hasonlóan a BÁV előző, május 22–24. között rendezett – a jelenleginél nagyobb értékű tételeket is felvonultató – aukciósorozata szintén ékszerekkel indult. A háromnapos árverés első napján több mint 300 ékszer mintegy 53 millió forintos összkikiáltási értékben került kalapács alá. Ezen a napon a tételek legnagyobb része vevőre talált, bár többségük csak a kikiáltási áron, vagy ahhoz közeli értéken. A második napon a festményeké és a grafikáké volt a fő szerep. Ennek a napnak a sztárja kétségkívül Paál László, Schadl János és Perlrott Csaba Vilmos volt. Paál László Naplemente az erdőben című, 24 millió forintért kínált festményének ára 10 millió forinttal emelkedett a licit során, Schadl Délidőben című műve ötszörös értéknövekedést ért el (1,5 millió/7,5 millió forint). Perlrott Csaba Vilmos fauve-os színvilágú, a Szajna-partot ábrázoló festménye esetében 17 milliónál koppant a kalapács (az induló összeg 12 millió volt). Ezzel szemben nem kelt el Kmetty János női portréja, amelyért legalább 3,2 millió forintot kért a BÁV.

A második napon bútorok is színesítették a kínálatot, s a legnagyobb árnövekedést is egy bútor, a 100 ezer forintról induló és 600 ezerért elkelt kártyaasztal érte el (512. tétel). A háromnapos árverés utolsó napján a Zsolnay-porcelánok voltak igazán sikeresek, egyes vázák a kikiáltási ár háromszorosáért-ötszöröséért találtak gazdára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.