BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kalapács alatt a színek mágusának képei

A német expresszionizmus egyik legjelentősebb alakja, a színek mágusának is nevezett Emil Nolde több jelentős alkotása kerül kalapács alá a vezető német aukciósházak tavaszzáró árverésein. A berlini Villa Grisebach e hét pénteken viszi kalapács alá az Esti égbolt a tengernél című képet, amelyért 1–1,5 millió eurót várnak a szakértők. A drámai színhatású vászon 1937-ben készült, pontosan abban az évben, amikor a nácik az „elfajzott művészet” elleni harc jegyében Nolde körülbelül ezer festményét és rajzát elkobozták. Egy évtizeddel később született a Kis napraforgók című, egyszerre kedves és titokzatos gyermekportré (szintén 1–1,5 millió euró).

A müncheni Ketterer 12-én, kedden egy másik Nolde-csemegét kínál: a Nadja című kisméretű arckép (1,2–1,8 millió euró) a hetvenes évek vége óta lappangott, így előbukkanása igazi szenzációt jelent.

Aki pedig alacsonyabb árkategóriájú Nolde-képekre, -rajzokra kíváncsi, annak is érdemes lapozgatnia a két aukciósház katalógusait, de felkeresheti a Grisebachtól nem messze, szintén a berlini Fasanenstrassén található Wolfgang Werner Galériát: ott június 16-ig néhány tízezer euróért vásárolhatunk a mester 1910–15 között készült, tengeri tárgyú grafikáiból. TG

Még drágább

A Villa Grisebach árveréssorozatának legtöbbre taksált képe egyébként nem Noldétól, hanem a Brücke-csoport meghatározó személyiségétől, Ernst Ludwig Kirchnertől származik. A folyóparti táj (Fehmarn) 1,8–2,4 millió eurót hozhat a beadónak.

Igaz, ez is elmarad a németországi aukciósrekordnak számító Max Beckmann-képért (Anni, Villa Grisebach, 2005) kifizetett 3,9 millió eurótól.

Igaz, ez is elmarad a németországi aukciósrekordnak számító Max Beckmann-képért (Anni, Villa Grisebach, 2005) kifizetett 3,9 millió eurótól.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.