BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar grafikai „körkép”

Ismét kitűnő egyedi és sokszorosított grafikai művek kerülnek kalapács alá az Arte Galéria 28. grafikai árverésén, amelyet június 8-án, pénteken 17 órakor rendeznek meg. Az aukciót a megszokott módon a Virág Judit Galéria és Aukciósházban tartják, ahol május 30. és június 8. között tekinthető meg a pazar kollekció.

Az árverés 210 tétele rendkívül tág kört ölel fel. Ha a műfajokat tekintjük, találkozhatunk egyedi és tanulmányrajzokkal, sokszorosított lapokkal, alkalmazott grafikákkal és könyvillusztrációkkal. Technikailag a szén-, tus- és ceruzarajztól kezdve az akvarellen és a litográfián keresztül egészen a rézkarcig és a szitanyomatig terjed az anyag skálája.

Az egyedi rajzokat olyan unikumok képviselik, mint például Czóbel Bélának egy finom aktot ábrázoló szénrajza (28.) 80 ezer, Vajda Júlia Kapu és ágak című absztrakt ceruzarajza (200.) 48 ezer vagy a „neós” Perlott Csaba Vilmos 1910 körüli szén- és krétarajza (140.) 46 ezer forintért. Pór Bertalan Tanulmányrajz Sztálin portréjához című erős kontúrú, könnyed vonalvezetésű ceruzarajza (143.) tökéletes rajztudásról tanúskodik.

A sokszorosított grafikák közül az abszolút kimagasló Kondor Béla Égiháború című rézkarca (96.) 160 ezer forintos kikiáltási árról indul. A kollekcióban még olyan művészektől található sokszorosított grafika, mint az újklasszicizmus képviselőjének, Molnár C. Pálnak egy expresszív, ülő női aktot ábrázoló fametszete (124.) 15 ezer vagy Olgyai Viktornak, a sokszorosított grafikai oktatás megteremtőjének színes litográfiája (132.) 32 ezer, illetve Kassák Lajos avantgárd kompozíciót ábrázoló színes szitanyomata (87.) 38 ezer forintért.

Az illusztrációk közül kiemelkedik Kass János Ótestamentum mappája (86.), amely 10 lapból álló rézkarcsorozat, s kikiáltási ára 50 ezer forint, valamint a mozgósító erejű politikai plakátjairól ismert Konecsni Györgynek egy könnyedebb hangvételű tusrajza (97.), ez 18 ezer forintról indul az árverésen.

Egy női portrét ábrázoló tusrajz (70.) és egy szignált, négy kompozícióból álló rézkarc (69.) kerül kalapács alá Hincz Gyulától, akinek hagyatékából októberben rendez kiállítást az Arte. Hincz Gyula 1958–1964 között volt a Magyar Iparművészeti Főiskola igazgatója, ahol könyvillusztrálást tanított grafika szakon. Koreai, vietnami, kínai utazásai során magával hozta a távol-keleti vonalkultúra kalligrafikus jellegét, és beépítette azt az intimitást sugalló rajzaiba, amelyek a kuboexpresszionizmus hatását mutatják.

Figyelemre méltó még az újkonstruktivista törekvések aktív képviselőjének, a Zuglói Szellemi Önképzőkör tagjának, Deim Pálnak Házaspár című filctollrajza (32.) és Tichy Gyulának egy szignált rézkarca (195.), amely némi iróniával mutatja be a randevúk világát.

A kortárs grafika iránt érdeklődők sem panaszkodhatnak, hiszen bőven akadnak izgalmas és szép munkák El Kazovszkijtól, Gellér B. Istvántól, Gyarmathy Tihamértól, Kelemen Károlytól, Maurer Dórától, Nádler Istvántól, Pinczehelyi Sándortól és Pasqualetti Zsófiától.

A külföldi munkák alkotói között olyan nevekkel találkozhatunk, mint Christian Schad, Goursat Sem, Théophile Steinlen, vagy Lado Gudiasvili, akinek a nevéhez az árverés legdrágább tétele fűződik: Nővérek című színes ceruzarajza 220 ezer forintos kikiáltási árról indul (58.).

Aukció más helyszínen is

Az Arte Galéria másik grafikai árverését lapzártánk után, vasárnap délután 3 órakor a Pénzexpo 2007 keretein belül rendezték meg. Az anyag itt is felölelte a teljes 20. századot, hiszen Vaszary Jánostól Konok Tamásig vagy Mattis Teutsch Jánostól Hencze Tamásig minden egyes korszak jelesebb alkotójának műve ott volt az aukción.

Különlegességnek számított Kernstok Károly szignóval ellátott litográfiája vagy Vaszary János finom ceruzarajza. Az árverésen egy Chagall-grafikára is lehetett licitálni.

Különlegességnek számított Kernstok Károly szignóval ellátott litográfiája vagy Vaszary János finom ceruzarajza. Az árverésen egy Chagall-grafikára is lehetett licitálni.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.