BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vasarely-siker Bécsben

Klasszikus modern és kortárs árverést tartott múlt hét kedden és szerdán a 300 éves fennállását ünneplő bécsi Dorotheum aukciósház. A többek között Klimt, Schiele, Liebermann, Nolde, Picasso és Léger műveit felvonultató 29-i modern árverés 3,24 millió eurós összleütést eredményezett, és a 134 tételes anyag közel háromnegyede kelt el. A 30-i kortárs napon a 161 tétel körülbelül 60 százaléka talált gazdára, az összleütés 2,2 millió eurót tett ki. A kortársak közül a bécsi Hundertwasser mellett a magyar származású Vasarely képeit is magasra értékelték.

A modernek közül a legdrágábbnak Picasso Kosár gyümölcsökkel című vízfestménye (34.) bizonyult, amelynek ára 200 ezer euróig emelkedett a licit során. A tájképeiről és a paraszti életet ábrázoló festményeiről ismert osztrák Alfons Walde 1930-as Schwarzsee című alkotása is kiemelkedően magas, 140 ezer eurós leütési árat ért el. Szintén a százezer euró feletti kategóriában szerepelt még Schiele egyik olajképe, a Téli tájkép fűzfákkal.

A Munkácsy Mihály realizmusa által komolyan befolyásolt német Max Liebermann két műve is elkelt az árverésen, az egyiket, a Lovász lóval (30.) című, 1912-es olajképet 70 ezer euróért vásárolták meg.

A kortárs kínálat sztárja stílszerűen Hundertwasser volt: Arnulf Rainer egyik régi képe fölé festett, 1958-as olaj-tempera alkotása (263.) 150 ezer euróért talált gazdára. A szekcióban a legtöbb kikiáltott kép egyébként a bécsi művész alkotása volt.

Vasarely „Retze” című képét (232.) a második legdrágább műként 120 ezer eurórért vásárolta meg egy gyűjtő. Emellett a mester további két művét is megvették az aukción 28, illetve 38 ezer euróért.

A fentieknél „szerényebb” áron is hozzá lehetett jutni olyan nagy alkotók műveihez, mint például Gerhard Richter. Egyik színes litográfiája 3 ezres kikiáltás után (307.) „mindöszsze” 6 ezer euróért került át új tulajdonosához. JK

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.