BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

London: szezonzárás Raffaellóval

A világ két vezető aukciósházának e heti régifestmény-aukcióin szereplő kínálat semmivel sem marad el a június második felében rendezett és számos rekordot hozott impresszionista, modern és kortárs művészeti árverések színvonalától. A legnagyobb várakozásokkal övezett és egyben legmagasabb értékre, 10–15 millió fontra (3,7–5,5 milliárd forint) taksált alkotással a Christie’s büszkélkedhet. A nagy biztonsággal Raffaellónak tulajdonítható alkotás Lorenzo de Medicit ábrázolja, aki 1513–19 között Firenze és Urbino ura volt, és 1518-ban feleségül vette I. Ferenc francia király unokatestvérét, Madeleine de la Tour d’Auvergne-t. A herceg a festményen egy portréminiatűrt tart a kezében, amely a szakértők szerint jövendőbeli feleségét ábrázolhatja.

A Raffaello-képhez hasonló kvalitású reneszánsz portré évtizedek óta nem szerepelt aukción, így könnyen elképzelhető, hogy a leütési ár jóval felülmúlja majd a 10–15 millió fontos becslést. A régi mesterek ritkán piacra kerülő remekműveit sokszor nehezebben tudják a szakértők „beárazni”, mint a nagyobb számban forgó modern műveket.

A csütörtöki aukción a Goudstikker-gyűjtemény három tucat képét is megvételre kínálja a Christie’s. A két világháború közötti időszak egyik legjelentősebb festménykollekciójáról van szó, amelyet hosszas huzavona után nemrég kaptak vissza a holland műkereskedő és gyűjtő örökösei. A gyűjtemény egy részét áprilisban New Yorkban már kalapács alá vitte a Christie’s: az összleütési érték megközelítette a tízmillió dollárt. Most is számos kiemelkedő alkotásra – főként németalföldi, korai itáliai és 18. századi francia képekre – lehet licitálni. A Goudstikker-gyűjtemény darabjain kívül fontos angol festmények (például Sir Joshua Reynolds és Sir Peter Lely egy-egy reprezentatív portréja) is szerepelnek az anyagban.

A Sotheby’s egy nappal vetélytársa előtt, szerdán árverez régi festményeket. A Raffaello-portréhoz fogható mű nem szerepel az anyagban, ám nem kisebb kuriózum az a 14 Turner-akvarell, amely az Ullens-gyűjteményből kerül kalapács alá, és amelyet együttesen pontosan ugyananynyira, tehát tíz-tizenöt millió fontra becsültek a szakemberek, mint a reneszánsz festőfejedelem portréját. Az angol romantika vezető mesterének vízfestményei ugyan fel-felbukkannak a műkereskedelemben, ám kivételes alkalom, amikor egy egész kollekció kerül árverésre, amely mind témák, mind kor szerint a teljes Turner-oeuvre-t átfogja.

A Turner-művek mellett Velázquez egy alkotásához fűzi a legnagyobb várakozásokat a Sotheby’s. A Szent Rufina című kép a mester udvari portréinál sokkal egyszerűbb, közvetlenebb stílusban ábrázolja modelljét, akiben a művészettörténészek Velázquez egyik lányát, Franciscát vagy Ignaciát vélik felismerni. Ezt a vásznat ugyanúgy 6–8 millió fontra taksálják a szakemberek, mint a francia rokokó mester, Jean-Honoré Fragonard A zár című alkotását, a Louvre-ban lógó híres festmény előtanulmányát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.