BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indul az aukciós nagyüzem

Az elmúlt években megszokottnál is zsúfoltabb program várja az előttünk álló hetekben a hazai műgyűjtőket. A Polgár Galéria holnap kezdődő aukciósorozata – amelyen körülbelül 330 millió forintos összkikiáltási értéken majdnem másfél ezer tétel kerül kalapács alá – egészen jövő hétfőig tart. A vegyes profilú Polgár-árveréseket a hét folyamán nem kevesebb, mint hat képzőművészeti aukció egészíti ki, közülük ötöt Budapesten, egyet Miskolcon rendeznek.

A Váci utcában kedden több mint háromszáz festményre, grafikára és szoborra lehet licitálni. Barokk festményektől és faszobroktól biedermeier portrékon, romantikus tájképeken és historizált kisbronzokon át 20. századi alkotásokig terjed a paletta. A legmagasabb árról egy alig ismert francia romantikus festő, Joseph Franque A Vezúv kitörése című képének korabeli másolata (168. tétel) indul. A védett festmény 38 milliós induló ára meglehetősen merésznek tűnik, mint ahogy Szlávics László Marsról jöttem című, két méter magas vas lovas szobrára sem biztos, hogy lesz jelentkező 18 millióért. Barabás Miklós, Molnár József, Telepy Károly és más 19. századi festőink jó színvonalú vásznaira és akvarelljeire viszont már néhány százezer forintért szert tehetünk, Lotz Károly Zeusz és Héra című, az egykori Lipthay-palotába készült nagyméretű pannójáért pedig nyolcmillió forint a minimális licit.

Szerdán 300 tételnyi műtárgyanyagot árverez a Polgár Galéria. Zsolnay kerámiák, méretes empire, biedermeier és historizáló bútorok, keleti szőnyegek, régi fegyverek mellett néhány keleti műtárgy, régi játék és egy rokokó stílusú mázas cserépkályha (543. tétel, 8 millió forint) is kalapács alá kerül. Csütörtökön 336 tételnyi ezüst- és judaika anyag szerepel, néhány 19. századi ikonnal megspékelve. A pénteki ékszer- és a jövő hétfői óraárverés anyagában mind a komoly gyűjtők és befektetők, mind a karácsonyi ajándékot keresők találnak érdekességeket.

A Polgár megaárverésének első napján, kedden rendezi 1. kortárs festményaukcióját a Virág Judit Galéria. Az anyag színvonalán biztosan nem fog múlni a kezdeményezés sikere: az 1945– 2000 közötti magyar festészet élvonalát gyakorlatilag teljes egészében felvonultatja a cég. A régóta klasszikusként számon tartott Bálint Endre, Országh Lili, Kondor Béla, Korniss Dezső képei a ma élő nagyok – Fehér László, Lakner László, Bak Imre és mások – műveivel váltakoznak, és nem hiányzik a Párizsban világhírűvé vált Csernus Tibor több alkotása sem. A kikiáltási árak néhány százezertől ötmillió forintig szóródnak.

Ugyanezen az estén 270 darab 20. századi képet visz kalapács alá Miskolcon a MissionArt Galéria. A nagybányaiaktól a 20. század második feléig terjedő anyagban Kondor Béla egy olajpasztell rajza (Angyal, 222. tétel, 4,8 millió forint) és Mattis Teutsch János 1924-es Kompozíciója (250. tétel, 5,5 millió) indul a legmagasabb összegről.

Alacsonyabb árú 20. századi magyar alkotások uralják az új szereplőként bemutatkozó Art Export 1. festményaukcióját, amely csütörtök este kerül sorra a Mammut II. bevásárlóközpontban. Az alkotók közül Bukta Imrét, Demény Miklóst, Váli Dezsőt érdemes leginkább kiemelni. A szombati Képcsarnok-aukció ezúttal is a hatvanas-nyolcvanas évek művészetének középmezőnyéből, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének vasárnapi nemzeti táncszínházbeli aukciója pedig kortárs alkotásokból ad válogatást.

Utóbbiaknál nagyobb falat a Belvedere Szalon szombati aukciója. A 238 festmény, grafika és szobor között néhány 19. századi darabot is találunk, például Lotz Károly A zene múzsája című képét (196. tétel, 6,5 millió forint) vagy Mészöly Géza és Szinyei Merse Pál egy-egy kisméretű tájképét. A tételek túlnyomó többségét adó 20. századi mezőnyből Czigány Dezső gyümölcsös csendéletéhez (100. tétel, 12 millió forint), Vaszary János Lugasban című vegyes technikájú alkotásához (149. tétel, 8 millió) és Szabó Vladimir Komédiások című nagyméretű képéhez (94. tétel, 7,5 millió forint) fűzi a legnagyobb várakozásokat a cég.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.