BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Barokk kincsek parádéja

Ma este a IX. Idő Urai óraárveréssel véget ér a Polgár Galéria egyhetes aukciósorozata (VG, november 26., 19. oldal), és holnap megkezdődik a Nagyházi négynapos karácsonyi rendezvénye. Ezen – a cégtől megszokott módon – elsőrangú régi festményanyagra és sokrétű műtárgykínálatra számíthatunk.

Kedd este mintegy 350 16–19. századi festmény, szobor és grafika kerül kalapács alá. A legmagasabb árról Kisfaludy Stróbl Zsigmond siklósi márványból faragott és bronzfigurákkal kiegészített díszkútja indul (94/1. tétel, 20 millió forint), amely nem kora, hanem inkább stílusa alapján került be – az utolsó pillanatban, katalóguson kívüli tételként – az aukció anyagába. Nem sokkal alacsonyabb árról, 18 millióról indul az osztrák késő barokk tájképfestészet egyik legnagyobb alakjának számító Michael Wutky Tengeri kikötő holdfényben című nagyméretű vászna (128.).

A 16–17. századi festmények között a modern képekkel összevetve nagyon alacsony árakon, néhány millió forintért is találunk kiemelkedő darabokat. Ilyen például a 30. tétel, egy 16. század közepén működött firenzei festő érett reneszánsz kompozíciójú, ugyanakkor manierista színvilágú, védett Madonnája (2,2 milió forint). Ugyancsak védett alkotás az ismeretlen 17. századi francia szobrásznak tulajdonított Birkózó nők című kisbronz (86. tétel, 2,8 millió forint), amely az 1930-as években is szerepelt budapesti aukción. Az itáliai kora barokk festészet élvonalához tartozik egy drámai fényárnyék-hatású Bűnbánó Szent Péter-kompozíció (59. tétel, 1,2 millió forint), ennek mesterét Tátrai Vilmos a fiatal Guercino körében véli felfedezni.

A holland csendéletfestészet emléke Evert Colliert tökéletes szakmai tudásról tanúskodó Vanitas-ábrázolása, míg az életképek közül kiemelkedik Gerrit Lundens védett Mulatozó társasága (122. és 123. tétel, egyenként 3,2 millió forint). A magyarországi anyagban 17. századi nemesi ősgalériák darabjaira (95., 98. tétel), vagy éppen Donát János, Barabás Miklós, Molnár József és Lotz Károly portréira licitálhatunk, de nívós tájképekben sincs hiány. A régi metszetek zöme a török háborúk korát idéző veduta és térkép.

A szerda esti modern festészeti anyagban kevés kiemelkedő darabot találunk; látszik, hogy ebben a szegmensben a Kieselbach és a Virág Judit Galéria egyre inkább kisajátítja a kínálat krémjét. Igazi nagyágyúnak egyedül Szőnyi István 13 millióról induló korai, 1920-ban készült Fürdőzők című kompozíciója tekinthető (493. tétel). Érdekességek persze az alacsonyabb árkategóriában is akadnak: Csontváry Kosztka Tivadar vázlatai és a vele kapcsolatos dokumentumok (596. tétel), Körösfői-Kriesch Aladárnak a Zeneakadémia Az élet forrása című freskójához készített temperavázlata (498.), vagy a Szépművészeti Múzeum kiállítása miatt kifejezetten „aktuális” Hundertwasser-dísztál (655.).

A csütörtöki műtárgyárverést ókori és középkori szobrocskák, edények és fémtárgyak nyitják, ezek nagy része pár tízezer vagy néhány százezer forintról várja a liciteket. A kínai, japán és más ázsiai vázák, valamint egyéb iparművészeti alkotások, illetve a 17–18. századi németalföldi, német, spanyol, itáliai vagy éppen habán fazekasmunkák zöme is hasonló árkategóriába tartozik, bár utóbbiak között egy ritka, 17. század végi tálat is találunk, egymillió forintos kikiáltási árral (169. tétel). Régi fegyverek, bútorok és kuriózumként félszáz játék baba is új gazdára vár a Balaton utcában. Az árverés legdrágább tétele egy hazai viszonylatban egészen rendkívüli értékű, tűzaranyozott veretekkel díszített, paliszanderborítású 18. századi francia komód (248. tétel, 5,4 millió forint).

Az aukció utolsó napján, szombat délelőtt 11 órától üvegtárgyakat, Zsolnay és más európai porcelánokat, továbbá ezüsttárgyakat, ékszereket és néhány órát visz kalapács alá a Nagyházi Galéria.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.