BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pompás klasszikus modernek

Aki nem akart az adventi nyüzsgés idején Bécsbe menni, annak érdemes az ünnepek után is elutazni az osztrák fővárosba, ahol a szokásosnál is gazdagabb a múzeumi kínálat. A Kunsthistorisches Museumban január 6-ig látogatható A késői Tiziano és a velencei festészet reneszánsza című kiállítás, amelyen nem kevesebb mint 60 remekmű látható együtt, köztük frissen restaurált Tiziano-művek is.

Az évek óta szenzációs kiállítások sorát nyújtó Albertina igazi csemegét kínál, olyan, már menynyiségében is hatalmas tárlatot, amelyet nem is lehet egyszerre befogadni. 2007 májusában az Albertina tartós letétként megkapta a jelentős Batliner-gyűjtemény körülbelül 500 kiemelkedő művét, amely átfogó képet nyújt a művészettörténet talán legizgalmasabb évtizedeiről, a klasszikus modernekről, Monet-tól Picassóig, ahogy a tárlat címe is mutatja.

Több mestertől is fő művek nézegethetők a tárlaton, a francia impresszionistáktól például Monet és Degas egy-egy képe varázsolja el a látogatót, a posztimpresszionizmust többek között Toulouse-Lautrec és Cézanne képviseli, a fauvizmust Matisse, de megcsodálhatók Picasso késői művei, Miró és Klee fontos alkotásai, a szürrealista Magritte egyik legizgalmasabb képe látható itt (Az elátkozott környék), s a sort még hosszan folytathatnánk. Mivel a kiállításon a félezer mű körülbelül fele látható, tényleg érdemes időt szánni az Albertinára.

Herbert Batliner ügyvéd és felesége valóban jelentős gyűjteményt adott át az Albertinának, de hogy a klasszikus modernekről még átfogóbb képet kapjanak a látogatók, a múzeum ehhez a válogatott anyaghoz hozzátett még néhány kiemelkedő művet a szintén nemrég megkapott Forberg-gyűjteményből, amely elsősorban a német expresszionizmus és a két meghatározó csoportosulás (Der Blaue Reiter, Die Brücke) alkotóitól mutat be izgalmas alkotásokat. Abszolút fő művek sorakoznak tehát a kiállítás két szintjén. Ehhez jön még az a külön tárlat, amely az alagsorban az 1970 óta született művészetet mutatja be, köztük például Georg Baselitz, Arnulf Rainer, Robert Longo korszakalkotó munkáit.

Mivel a rendkívül gazdag Batliner-gyűjtemény remekül kiegészíti az Albertina saját anyagát, ezért a tervek szerint mindabból, ami immáron a saját házukban található, jövőre a 2000 négyzetméterrel bővülő Albertinában állandó kiállítást rendeznek be, amely átfogó képet ad a francia impresszionistáktól kezdve az angol és amerikai háború utáni időszak művészetéről. Ma az Albertina kortárs anyaga körülbelül 20 ezer darabból áll, van tehát miből válogatniuk.

Feltétlenül érdemes még felhívni a figyelmet a Belvedere kastély alsó épületében található nagyszerű kiállításra is, amely Wien–Paris, Van Gogh, Cézanne und Österreichs Moderne címmel az 1880 és 1960 közötti bécsi és párizsi művészi párbeszédet mutatja be jelentős művek segítségével. A kölcsönhatásokat újszerűen érzékeltető kiállításon még január 13-ig láthatók például Cézanne, Vincent van Gogh, George Seurat, Auguste Rodin, Paul Gauguin, Pablo Picasso és Fernand Léger művei, az osztrák művészek közül pedig Gustav Klimt, Oskar Kokoschka alkotásai. Öszszesen körülbelül 250 mű van az Unteres Belvedere felújított termeiben. Aki ellátogat most Bécsbe, az ottani kiállításokon valóban átfogó képet kaphat a klasszikus modernekről, s olyan mennyiségben gyönyörködhet a remekművek egész sorában, hogy jó, ha felkészül: ehhez két-három napra mindenképpen szükség van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.