BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Grafikákkal indul a szezon

A 2008-as aukciósszezon nyitányaként kereken kétszáz egyedi és sokszorosított grafikát árverez péntek este az Arte Galéria. Marsó Diana ezúttal is a Virág Judit Galériában tartja aukcióját, amelyen összesen közel 3,6 millió forint összkikiáltási árú anyag kerül kalapács alá.

A legjelentősebb tételek között találjuk Scheiber Hugó egy szokatlan témájú, vegyes technikával készült rajzát: a színes lapon Hófehérke, a herceg és a törpék láthatók, és a leütési ár már csak a mű kuriózumjellege miatt is jócskán meghaladhatja a 110 ezres indulást. Az Európai Iskola körébe tartozó Fekete Nagy Béla nagyméretű, nagyszerű színérzékről tanúskodó viaszpasztellje 100 ezer, Gábor Jenő rajzai pedig 70, illetve 44 ezer forintról várják az ajánlatokat. A régebbi rajzok gyűjtői számára jó vételi lehetőséget jelent Kelety Gusztáv két tájrajza, mindössze 12, illetve 18 ezer forintért várják új gazdájukat.

A sokszorosított grafikák között igen sok különlegességet találunk. Csohány Kálmán 7–11 ezer forint között induló rézkarcai között például több próbanyomatot is találunk, míg Kondor Béla Petőfibánya című rézkarcának 22 ezres kikiáltási ára köszönő viszonyban sincs a Kondor-grafikáknak a nagy aukciósházaknál megszokott áraival. Konecsni Györgytől és Jeges Ernőtől reklámplakáttervekre, Bálint Endrétől linómetszetes könyvillusztrációkra, Bortnyik Sándortól szitanyomatú Kassák-portréra, Korniss Dezsőtől és Gyarmathy Tihamértól remek szitanyomatokra licitálhatunk. A kortárs mezőnyből kiemelkedik El Kazovszkij Tájkép dupla fejjel című vegyes technikájú rajza (40 ezer forint), Hencze Tamás öt lapból álló, Kollázsok című kis példányszámú, szignált computer print mappája (50 ezer) és Fehér László 24 ezerről startoló szitanyomata.

A hazai grafikai piacon egyébként az elmúlt őszi–téli szezon eredményei is megerősítették azt, hogy a rajzok, metszetek árait nagyban befolyásolja, melyik cégnél, milyen mezőnyben kerülnek kalapács alá. A két piacvezető aukciósháznál lényegesen magasabb árakra lehet számítani, mint akár csak a közepes méretű cégeknél is. Így például a Belvedere Szalonnál 300 ezer forint alatt hozzá lehetett jutni Munkácsy Mihály kompozíciós vázlataihoz, ezzel szemben Virág Juditnál a kisebb méretű, egyalakos Munkácsy-rajzok ára is 600 ezerig kúszott fel. Egry József, Mednyánszky László, Kádár Béla és néhány más kedvelt művészünk rajzainál is előfordultak többszörös árkülönbségek mind a milliós árkategóriában mozgó, festményszerű tempera- és pasztellképek, mind a vázlatrajzok esetében. Érdekes az is, hogy Virág Juditnál az őszi és a – rekordforgalmat hozó – téli aukció eredményei között is voltak jelentős eltérések: Kondor Béla rézkarcai például októberben 320–340 ezer, decemberben viszont 420–500 ezer forintért találtak gazdára, míg Aba-Novák Vilmos egy-egy tussal készült női aktja – egyformán 240 ezres indulásról – 460 ezer, illetve 1,2 millió forintra emelkedett.

Több jelentős 19. századi és 20. század eleji rajz is kalapács alá került az év második felében, és ezek többsége jó eredményt ért el. Zichy Mihály, Benczúr Gyula, Barabás Miklós, Székely Bertalan, Mészöly Géza kompozícióinak leütési árai félmillió forint körül szóródtak a különböző cégeknél, de Barabás fontos csoportos önarcképe 800, Ferenczy Károly Valér szamovárral című szénrajza 1,8 millióért kelt el a Belvedere Szalonnál. A Nagyházinak Gulácsy veronai üdvözlőkártyájával (850 ezer forint) és néhány Csontváry-vázlattal (1,6 millió) volt kiemelkedő sikere, a BÁV pedig a romantika korának néhány külföldi rajzával – Rudolf Alt, Carl Agricola, Charles Bentley, Josef Kriehuber munkáival – ért el a kikiáltáshoz képest magas, 160–280 ezer forintos leütési árakat.

A metszeteknél a hazai csúcsnak tekinthető Kondor-rézkarcokon túl stabilan teljesítettek Uitz Béla cinkográfiái és hidegtűi (120–150 ezer forint) és Patkó Károly rézkarcai (85–110 ezer). Ugyanakkor Szőnyi István rézkarcaiért legfeljebb 50 ezer forint körüli összegeket adtak a gyűjtők, a Nagyházi decemberi aukcióján felvonultatott régi külföldi metszetek zömére pedig nem volt jelentkező.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.