BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapesttől a Broadwayig

A karácsony előttinél valamivel kisebb értékű, de minden árfekvésben sok érdekességet tartalmazó ékszeranyagot árverez március 25-én a BÁV. A cég idei első aukcióján 280 tétel szerepel, nagyjából 32 millió forintos összkikiáltási áron.

Kifejezetten befektetési kategóriába sorolható a 116. tétel, egy Audemars Piquet márkájú női arany ékszeróra, amelyet nem kevesebb mint 550 apró csiszolt gyémánt díszít (kikiáltási ára 5,8 millió forint). Hasonlóan nagy értékű, egyúttal dekorativitásában is kiemelkedő darab a 247. számú art deco platina melltű; a geometrikus szalagmotívumot formáló ékszer 130 különböző méretű briliánst tartalmaz, és 3 millió forintról várja a liciteket a Bécsi utcában.

A közepes árfekvésben pél-dául 1,2–1,4 millió forintos szolitergyűrűkre (124., 249. tétel) vagy 1930 körül készült, rozettát formáló arany fülbevalópárra (242. tétel, 980 ezer forint) tehetünk szert. Ritka, izgalmas tétel az utolsóként sorra kerülő angol teáskanna, amely az 1820-as évek első felében készült, és teljes felületét 17. századi holland zsánerjelenetet idéző, kalapált domborműves díszítés borítja (300 ezer forint). Az ötvösmű stílusa ugyan tökéletes ellentéte a vele egykorú és a piacon ma többre értékelt, letisztult formavilágú empire és biedermeier darabokénak, ám kuriózumjellege miatt alighanem így is lesz rá vevő.

A március 26-i grafikai aukció kis híján kétszáz tétele kilencmillió forintos összkikiáltási árról indul. Néhány Nyugat- és Dél-Európát ábrázoló 18. századi térképet és Székely Bertalan üde színvilágú, temperával készült freskóvázlatait (37. és 38. tétel, egyenként 220 ezer forint) leszámítva a huszadik századi lapok jelentik a kínálat fő vonzerejét. Az egyedi grafikák sorában egyebek mellett Patkó Károly, Nagy István, Pór Bertalan, Kádár Béla, Bernáth Aurél nívós rajzaival, akvarelljeivel találkozunk. A sokszorosított lapok között olyan csemegékre is szert tehetünk, mint például Kádár Bélának a Művészház által kiadott, Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló linómetszete (33. tétel, 20 ezer forint), Tichy Gyula hasonló technikájú szecessziós alkotása (Aki nem érti a tavaszt, 46. tétel, 12 ezer forint), Kernstok Károly Broadway című rézkarca (68. tétel, 30 ezer forint) vagy Deim Pál, Konok Tamás és Korniss Dezső 44–70 ezer forintos árakról induló remek szitanyomatai. Még az aukció előtt, e hét szerdán izgalmasnak ígérkező előadás-sorozatot indít útnak a BÁV. A Mesélnek a műkincsek címet viselő, első körben tizenkét alkalomra tervezett program keretében a cég saját szakértői és meghívott előadók beszélnek műkincseket érintő érdekességekről, aktualitásokról, s nyújtanak bepillantást a műkereskedelem kulisszái mögé. A szakemberek többek között olyan témaköröket járnak körül, mint a második világháború végén Nyugatra indított, majd a szövetségesek kezébe került Aranyvonat műtárgyainak a sorsa, a magyar festményhamisítók technikái és műveik leleplezésének lehetőségei vagy a karórák története. Első alkalommal a Seuso-kincsek sokat vitatott – s a mai napig tisztázatlan – történetéről, a vele kapcsolatos szakmai és jogi vitákról beszél Tűzkő Péter, a BÁV kereskedelmi vezetője. Az előadás helyszíne a cég új, Bécsi utcai aukciósháza lesz. E kezdeményezés is azt jelzi, hogy az egykori állami monopolcég vezetése a másfél évtizedes zsugorodás után szeretne „támadásba” átmenni, megújítani a vállalat imázsát. Ezt szolgálja a Lónyai utcai palotából való távozás után tavaly kialakított korszerű Bécsi utcai árverezőház folyamatos fejlesztése, illetve – a cégvezetés tervei szerint – a meglévő hat üzlet egységes arculatának megteremtése. A tavaly elért 38 százalékos aukciósforgalom-növekedés (VG, március 10., 15. oldal) ugyan részben a műkincspiac általános szárnyalásának tudható be, ám a társaság rugalmasabbá tétele és a profiltisztítás – háromnapos művészeti árverések a korábbinál kevesebb, ám színvonalasabb tétellel, illetve rendszeres ékszer-, ezüst- és grafikai aukciók – jó alapot ad a további kibontakozáshoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.