BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rügyek, füvek, fotográfiák

A Budapesti Tavaszi Fesztivál, a LOW – Holland–Flamand Kultfeszt és a másfél hete rendezett 7. Műgyűjtők Éjszakája keretében kiállítások sokasága nyílt meg a közelmúltban vagy nyílik a napokban, különleges csemegéket kínálva a kortárs művészet gyűjtőinek, rajongóinak.

A Műgyűjtők Éjszakáján, február 28-án 17 óra 17 perckor volt a megnyitója az Amerikából nemrégiben hazatért s azóta vidéki magányban alkotó Wahorn András tárlatának. A kiállítás még néhány napig, március 14-ig látható a Falk Miksa utcai MissionArt Galériában.

Március 29-ig tart nyitva a Pintér Sonja Kortárs Galéria Virya című tárlata, ahol hat művész: Bukta Imre, Gálhidy Péter, Konkoly Gyula, Nagy Csaba, Ujházi Péter és Varga Éva munkáit láthatják az érdeklődők. A virya szó – jelen esetben Gálhidy egyik fűszobrának címe – szanszkrit kifejezés, jelentése energia, életerő. Pozitív töltésű, életet adó erő. Erről az életben tartó energiáról tanúskodnak a kiállított művek, a megfestett, megmintázott rügyek, füvek, levelek és virágok.

Szintén a természet, ám ebben az esetben az ember alkotta természet nyomait ábrázoló fotókat mutat be a Magyar Műhely Galéria. Tóth Gábor hosszú évek alatt gyűjtögette azokat a színes látványokat, amelyeket március 15-ig lehet megtekinteni az Akácfa utcai galériában.

A Godot Galéria legújabb, a napokban nyíló tárlatán Szurcsik József szobrait és elforgatható képeit láthatjuk. Mindegyik mű olyan alkotás – a művész szavával élve opusculum, azaz művecske –, amely Szurcsik egyéni kísérlete a tér értelmezésére. A síkok és térrétegek között arcok bújnak meg, így a tárlat a kapcsolat, a rejtőzködés témáját járja körül. A művek egy része hegesztett és köszörült acélszobor, más részük festett és rajzolt tondó. Az utóbbiak jellegzetessége a többnézetűség, az elforgatás révén létrejövő módosulás, amely a képelemek új viszonyát alakítja ki.

Március 21-ig látható még a Magyar utcai Vintage Galériában Munkácsi Márton kiállítása. Munkácsi Márton – vagy ahogyan világszerte ismerik: Martin Munkacsi – Kolozsváron született, s New Yorkban halt meg 1963-ban. Mozgalmas élete során élt Budapesten, Berlinben, a Közel-Keleten, majd 1934-től az Egyesült Államokban. Sportfotósként és divatfotósként is sajátos stílusban készítette képeit, merész alul- és felülnézet, drámai látószögek jellemzik fotográfiáit.

A jövő héten nyílik Frankl Aliona Pestiek és Égiek című tárlata a Nessim Galériában. A kortárs fotóművészetre specializálódott kiállítóhely ezúttal egy művész két arcát villantja fel. A látogatók megismerhetik egyrészt az emberi léptékű élet iránt érdeklődő, saját környezetét szerető Frankl Alionát, másrészt azt a művészt is, aki szinte közvetlen kapcsolatot tart a szellemvilággal. A tárlat megnyitója alkalmával Parti Nagy Lajos ajánlja Frankl Aliona legújabb könyvét a közönség figyelmébe.

A Deák Erika Galériában április 5-ig megtekinthető, két művész (Annemiek de Beer és Maurice van Tellingen) munkáit bemutató tárlat a LOW – Holland–Flamand Kultfesztbe illeszkedik, amely februárban a WAMP nagy sikerű, három nap alatt közel tízezres látogatói létszámot elért holland–magyar dizájnfesztiváljának és -vásárának (VG,

február 18., 15. oldal) is keretet biztosított.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.