BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tarolt Bacon, Warhol és Richter

Megnyugtató eredményekkel zárultak a nemzetközi műkincspiac szempontjából fontos hangulatjelzőnek számító múlt heti londoni kortárs művészeti árverések. A Sotheby’s február eleji modern és a Christie’s kortárs aukciója (VG, január 11., 19. oldal) után a Sotheby’s és a Phillips de Pury & Co. kortárs árverései is arról tanúskodtak, hogy az élmezőnybe tartozó művek iránt a pénzügyi viharok és a világgazdaság gyengülése dacára erős a kereslet.
A Sotheby’s szerda este európai kortárs árverésen még soha nem látott, bruttó 95 millió fontos összforgalmat ért el, és több művész esetében is rekordárak születtek. Lucio Fontana Térkoncepció című vegyes technikájú festményéért bő 10 millió fontot fizetett ki új tulajdonosa, míg Gerhard Richter Gyertya című olajképe 7,9 millióval állított fel abszolút csúcsot. Francis Bacon Akttanulmány tükörben látszó alakkal című vászna bruttó húszmillió, Andy Warhol Három önarcképe 11,44 millió fontért talált új gazdára. A nagy számban indított kínai kortárs alkotások egyike, Zhang Xiaogang képe is befért a top tízbe 1,7 millió fontos árával.
Csütörtökön, a középkategóriás művek árverésén gyakran a várakozásokat többszörösen meghaladó eredmények születtek. A mainstream műkereskedelemben is egyre nagyobb sztárrá váló street art művész, Banksy Egyszerű intelligenciateszt című ötrészes olajképe a becsült ár négyszereséért, 636 ezer fontért kelt el, de Georg Baselitz Tulipánjaiért sem várt 479 ezer fontot az aukciósház. A Phillips de Pury & Co. csütörtökön a jutalékokkal együtt 21,9 millió font értékben adott el kortárs műveket, ebben nagy részük volt Richard Prince és Damien Hirst egyenként kétmillió körüli képeinek.
A feltörekvő országokbeli vásárlóknak köszönhetően nem gyengül a piac – összegezte a Bloombergnek a februári árverések tapasztalatait Lawrence Creatura, a Clover Capital Management elemzője. Az orosz és kínai pénz már tavaly is jelentős mértékben hozzájárult a nagy aukciósházak rekorderedményéhez (VG, január 14., 15. oldal), és súlyuk az idén alighanem tovább erősödik. Ebben az évben várhatóan stabil marad a csúcskategóriájú alkotások piaca, ugyanakkor New York-i és londoni galeristák nyilatkozataiból az is kiderül, hogy az olcsóbb (néhány ezer vagy pár tízezer fontos) képeknél máris gyengülés tapasztalható. William Goetzmann, a Yale School of Management műkincspiaci szakértője a The Art Newspapernek kifejtette: természetes folyamat, hogy a bizonytalan gazdasági helyzetben a középosztály visszafogja luxusfogyasztását. Különösen a kevésbé ismert művészek spekulatív befektetésnek számító alkotásaival szemben váltak óvatosabbá a vevők.

Győzelmi jelentés a Sotheby’stől

Tavaly a 2006-osnál kétszer magasabb, 213,1 millió dolláros nyereséget ért el a Sotheby’s, ez részvényenként 3,25 dollárt jelent – közölte William Ruprecht vezérigazgató. A tízmillió dollár felett eladott tételek száma is megduplázódott egy év alatt (húszról 41-re), miközben az alsó kategóriában tudatosan csökkentette a kínálatot az aukciósház.

A tőzsdén nem jegyzett Christie’s még nem közölt adatokat az elmúlt évről.

A tőzsdén nem jegyzett Christie’s még nem közölt adatokat az elmúlt évről. Klikk a galériához -->
[enews_gallery id='222485']

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.