BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarok az Art Cologne-on

Több mint 150 kiállító galériára és közel 70 ezer látogatóra számítanak a világ legrégebbi képzőművészeti vásárának számító, szerdán kezdődő Art Cologne rendezői. A patinás kölni modern és kortárs művészeti vásár az idén két ok miatt is érdekesnek számít magyar szempontból. Egyfelől sikerült egy hazai galériának, az Erdész & Maklárynak is az igen szigorú zsűrizéssel megszűrt kiállítói csoportba bejutnia. Másfelől egy új igazgató, Daniel Hug veszi át a nehézségekkel küzdő rendezvény tervezésének és szervezésének az irányítását, aki nem mellékesen Moholy-Nagy László unokája.

A mindössze két és fél éve működő Erdész & Makláry Galériának annak ellenére sikerült kiállítóként minősíttetnie magát Kölnben, hogy a szigorú elbírálás mellett általában legalább ötéves működési tapasztalatot vár el a zsűri a jelentkezőktől – tudtuk meg a cég egyik vezetőjétől, Makláry Kálmántól. A vásárra való bejutás egyik kulcsa, hogy a kölni zsűri tagjai által ismert és becsült művészekből kell összeállítani a kiállítás anyagát – fogalmazott Makláry. A jelen galéria esetében két, több mint ötven éve Franciaországban élő magyar művész, Reigl Judit és Hanta Simon számít „húzónévnek”, mivel a munkásságuk Németországban is jól ismert. Rajtuk kívül Bortnyik Sándor, Csernus Tibor, Kádár Béla, Kassák Lajos és Moholy-Nagy László munkáit is kiállítja a cég. A külföldre szakadt magyar származású fotósokat André Kertész, Munkácsy Márton és esetleg Brassa képei képviselik majd.

Az Erdész & Makláry Galéria egyébként a múlt hétfőn zárt ArtParis-n is sikerrel állított ki, a Németországból való hazatérés után pedig május 25.–június 2. között a Moscow World Fine Art Fairen vesznek részt. Utóbbit az orosz piac rendkívüli jelentősége miatt tekinti fontos eseménynek a magyar galéria.

A tavaly 306 galériát, kiadót és intézményt felvonultató, 60 ezer látogatót vonzó Art Cologne helyzete egyébként korántsem rózsás. Bár a résztvevők többsége kedvezően nyilatkozott a 2007-es rendezvényről, és a vásár időpontjának őszről tavaszra való áthelyezését is kifizetődő ötletnek minősítette, az idén ismét rengeteg kritika merült fel a vezetéssel szemben. A hónapok óta hallatszó bírálatok szerint ugyanis Köln városa nem szervez elég, az eseményhez kapcsolódó kiállítást és kulturális rendezvényt. Pedig, mint a galeristák rámutatnak, a rajnai konkurens, a világelső Art Basel és más nagy vásárok is az ilyen együttműködéseknek köszönhetik a sikerüket. Ezek az előzmények vezettek az eddigi igazgató, Gerard Goodrow leváltásához, és az Art Cologne zsűrijében tevékenykedő Daniel Hug meghívásához a vezetői posztra.

Hug, a Bauhaus magyar alapítójának unokája, Svájcban és az Egyesült Államokban nőtt fel. Kurátorként, galériavezetőként és nemzetközi művészeti vásárok szervezőjeként egyaránt jelentős tapasztalata van, és saját szavai szerint „konkrét tervekkel” kíván hozzálátni az Art Cologne átalakításához. Azt reméli, sikerül a robbanásszerűen bővülő ázsiai műkincspiacról is kiállítókat csalogatni Kölnbe, akiknek a segítségével nőhetne a rendezvény nemzetközi elismertsége. Az új igazgató azt is elárulta a Kölner Stadt-Anzeigernek, hogy szívéhez a klasszikus modern, a háború utáni, illetve a kortárs alkotások állnak legközelebb.

A kiállító galériák kiválasztásának rendszerével kapcsolatban is éles kritikák hangoztak el. A Die Welt az Art Cologne zsűrijét képletesen a francia forradalmi terrort irányító Közjóléti Bizottsághoz hasonlította. A testület meghatározó részét képező galeristák annak alapján válogatnak a jelentkezők között, hogy azok mennyire nyerték el az általuk képviselt művészek tetszését. Ez olyan, mintha a kecskékre bíznánk a kert művelését – fogalmaz a Die Welt.

Mallorcai fiaskó

Nem rendezi meg többé az Art Cologne-t szervező cég a tavaly ősszel életre hívott Art Palmát a földközi-tengeri Mallorca szigetén.

A Koelnmesse vezetői szerint a mallorcai infra-strukturális feltételek nem biztosítják a vásár továbbfejlődésének lehetőségét.

A Koelnmesse vezetői szerint a mallorcai infra-strukturális feltételek nem biztosítják a vásár továbbfejlődésének lehetőségét.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.