BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népművészet és avantgárd

Nem túl izgalmas festményanyaggal, viszont elsőrangú bútor-, néprajzi és szőnyegkínálattal várja a gyűjtőket a héten a Nagyházi Galéria. A holnapi képaukción a bő háromszáz 19–20. századi népies zsáner-, tájkép, portré és akt alkotói között zömmel olyan „műcsarnoki” nevekkel találkozunk, mint Berkes Antal, Neogrády László és Antal, Ujváry Ignác vagy Pállya Celesztin; a kikiáltási árak általában 50–200 ezer forint között szóródnak. Érdekességek azért itt is akadnak, például Schadl János rajzai (249., 262., 265., 268. és 290. tétel, egyenként 85 ezer forint) vagy Kádár Béla 30 ezerről startoló litográfiái (256–258. tétel).

Szerda este – a cégtől megszokott módon – remek iparművészeti anyagot visz kalapács alá a Nagyházi. A bútoroknál ritka 17. századi itáliai darabok közül válogathatunk 320–800 ezer forint közötti induló árakon, s természetesen számos közép-európai barokk, empire és biedermeier írószekreter, ruhásszekrény, komód, karos- és támlás szék, asztal is szerepel a kínálatban. A legizgalmasabb darab talán a 43. számú írószekreter, amelyet 1800 körül készíthettek osztrák mesterek; diófa borításán aranyozott rézvereteket, írólapja mögött tusfestésű figurális díszítést találunk (1,8 millió forint).

A körülbelül kétszázötven tételnyi néprajzi anyagban a néhány ezer forintos szerszámoktól, kulcsoktól a faragott padokon, festett szekrényeken, 16. századi festett erdélyi szuszékon (88. tétel, 320 ezer forint) át a különböző tájegységekről származó bokályokig, tálakig és butéliáig nagyon sok érdekességgel találkozunk. A kerámiák között egy ötven darabból álló, ritka hucul gyűjtemény is kalapács alá kerül: a jellegzetes színvilágú 19. századi tányérok, kancsók 15–180 ezer forint közötti árakról indulnak.

Az aukciót záró szőnyeganyag mind mennyiségét (több mint száz tétel), mind minőségét tekintve felülmúlja a hazai piacon szokásosat. Találunk ugyan kisebb, szokványosabb és ennek megfelelően 100 ezer forint alatti árú darabokat is, de a tételek zöméért több százezer forint a legalacsonyabb ajánlat. A legrégebbi alkotás egy feltehetően 17. századi anatóliai ladikszőnyeg (431. tétel): a mintegy 180-szor 100 centiméteres, javított munkáért minimálisan egymillió forintot vár az aukciósház. A legmagasabb árról (1,7 millió forint) a 386. számú, 430-szor 325 centiméteres, 1920 körül készült, szenné csomózású perzsa keschanszőnyeg indul.

Pénteken 18 órától a Budapest Kongresszusi Központ Bartók Termében szokatlan árverésen vehetünk részt; a hazai műkincspiacon ugyanis eddig nem volt példa arra, hogy egy gyűjtő egy teljes aukciónyi anyagot valamilyen jótékony célra ajánlott volna fel. Most Soros György magyar és kisebb részben külföldi modern művekből álló kollekciója kerül kalapács alá, és a bevétel a hazánkban majdnem negyed évszázada jelen lévő Soros Alapítvány programjait fogja finanszírozni. Az ismert üzletember Kövesdy Pál New York-i galerista segítségével építette fel a kollekciót, amelynek legkiemelkedőbb darabjait az aukció előtt magyarországi múzeumoknak ajándékozta.

A kalapács alá kerülő 134 festmény, rajz és sokszorosított grafika átfogó képet ad a két világháború közötti magyar avantgárd irányzatok, elsősorban a Ma folyóirat köré csoportosuló aktivisták művészetéről. Kádár Bélától nem kevesebb mint 42 különböző technikájú alkotás szerepel a kínálatban (a legdrágábbak kétmillió forint körüli árakon), de Scheiber Hugó és Uitz Béla életművét is egyenként tucatnyi tétel reprezentálja. Kassák, Moholy-Nagy, Bálint Endre, Vajda Lajos és Mattis-Teutsch János művei mellett Bortnyik Sándor ritkaságnak számító linómetszeteiből is válogathatunk, 60–80 ezer forintos induló árakon. A magyar (származású) művészeket a nemzetközi avantgárd olyan képviselői egészítik ki, mint például Sonja Delaunay, Thilo Maatsch, Frantisek Ost vagy a szürrealista mozgalom egyik vezéralakjának számító író, festő, költő, filmrendező Jean Cocteau.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.