BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig mozdul az olaj ára

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mai kamatdöntése előtti kivárásban alig mozdult a kőolaj ára a szabadpiacokon. Ezen túl árbefolyásoló lehet még a szintén délután megjelenő amerikai kőolaj készletekről szóló adatok.

A kőolajellátás globálisan bőséges, a Reuters szerint májusban az OPEC-országok termelése napi 32,12 millió hordóra nőtt az áprilisi napi 31,71 milliós átlagról. A felhasználás is mérséklődik, például Kínában az árak 18 százalékos emelése miatt. A világ legnagyobb fogyasztó országában, az Egyesült Államokban az autósok tavasszal 1,8 százalékkal kevesebb utat tettek meg az autópályákon, mint tavaly tavasszal.

A Brent Londonban 17 centtel 136,63 dollárra drágult. Az amerikai WTI  a legközelebbi, augusztusi lejáratra szóló hordónkénti ára 137,07 dollár volt. Kedden 137,00 dolláron végzett a NYMEX-en, 26 centtel drágábban, mint hétfőn. Árcsúcsa június 16-án volt, amikor napközben 139,89 dolláron is jegyezték.

Piaci elemzők szerint az amerikai kőolaj és származékainak készletei valószínűleg csökkentek a múlt héten, az Irán-Izrael között újraéledő feszültségek, a gyenge dollár is feltehetően a drágulás irányába hat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.