BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aranylázban égnek a befektetők, 2300 dollár lesz egy uncia nemesfém!

Minden idők legmagasabb aranyárával, unciánként 2300 dollárral számol hosszú távon a nemzetközi Erste Bank csoport legújabb elemzése, amelynek megállapítása szerint a világgazdaság gyengélkedése arra ösztönzi a befektetőket, hogy egyre több milliárd dollárt pumpáljanak nemesfémekbe.

A piacot erőteljesen növekvő befektetői érdeklődés jellemzi 2008-ban és azt követően is, az arany ára pedig folyamatosan emelkedik majd a kereslet-kínálat strukturális egyenlőtlensége miatt. Az arany ára idén átlépte az 1980-ban mért rekord 850 dolláros unciánkénti nominális értéket, sőt március 17-én 1034 dolláros szintet ért el.

Azóta ugyan az arany ára jelentős korrekción ment keresztül, ám a hosszú távú kilátások szempontjából régóta esedékes és technikailag szükséges visszaesés volt ez a hosszú távon biztos növekedést nyújtó piacon. Azonban a 2300 dolláros unciánkénti reálárfolyam-csúcs még messze van. A jelenlegi aranylázat több tényező váltotta ki.

Az egyik legfontosabb az amerikai gazdasággal kapcsolatos bizalomvesztés. A „krónikusan beteg” dollár, az Amerikából eredő hitelpiaci válság, az erőteljesen emelkedő inflációtól való félelem, valamint a robbanásszerűen megnövekedett szabad készpénzmennyiség nyugtalanságot keltett a befektetőkben, majd arra ösztönözte őket, hogy több milliárd dollárt pumpáljanak nemesfémekbe. „Emellett az Indiában és a Közel-Keleten az ékszerarany iránt erőteljesen növekvő kereslet, a jegybankok által értékesített mennyiség csökkenése, valamint az aranybányászatból származó kitermelés folytatódó visszaesése okozza az aranypiac felfutását, hogy csak pár tényezőt említsek” – magyarázta Ronald-Peter Stöferle, az Erste Bank Csoport nemzetközi tőkepiaci elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.