BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Művészet és mosoly egy csomagban

Több szempontból is újdonságot hoz a hazai műkereskedelem, illetve a jótékonysági kezdeményezések világába a Concorde Csoport és a Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) által szervezett csütörtök esti árverés. A Fogadj be! elnevezésű program keretében két tucat kortárs művész alkotásai az autista fiatalok ellátásával foglalkozó MOHA lakóotthonainak támogatásával együtt kerülnek kalapács alá a Műcsarnokban. A 280 ezer és egymillió forint közötti árú „csomagokat” megvásárló magán- és vállalati gyűjtők a leütési összeg felével a művészeket, másik felével a lakóotthonokat támogatják.

Jaksity György, a Concorde ügyvezető igazgatója és egyben a MOHA Alapítvány kuratóriumi elnöke lapunknak elmondta: az árverés egyik újdonsága az, hogy kifejezetten merész – a festmények mellett sok videomunkát, installációt, fotót is tartalmazó – portfóliót állítottak össze, holott az ilyen munkák vásárlói köre idehaza még nagyon szűk. Fontos az is, hogy a csomagokat megvásárló cégek vagy magánszemélyek nemcsak egyszeri összeg kifizetését vállalják, hanem még azt, hogy a következő két évben is hasonló összeggel támogatják az alapítványt, illetve vásárolnak az adott művésztől. Így három éven át biztosítanak kiszámítható bevételt az érintetteknek, ami tartós elkötelezettséget és személyes kapcsolaton alapuló mecenatúrát jelent. Jaksity György szeretné, ha a következő években is rendeznének hasonló árveréseket, de mint mondja, egyelőre nem tudnak biztosan tervezni, hiszen csak most fogják „tesztelni” a piacon ezt az új konstruk-ciót. Kortárs művek jótékony célú aukcionálása persze önmagában nem újdonság: a Szalmaszál a Hajléktalanokért Alapítvány hoszszú évek óta rendez ilyen árveréseket, és a – szervezőket, támogatókat tekintve a mostani programhoz közel álló – Bátor Tábor Alapítvány aukciói (VG, április 14., 15. oldal) is rendszeressé váltak. A Bátor Tábor aukcióin befolyt összeg 30:70 arányban oszlik meg a művészek, illetve az alapítvány között.

A Fogadj be! árverésen szereplő művészek – köztük Barakonyi Zsombor, Gőbölyös Luca, Halász Péter, Moizer Zsuzsa, Nemes Csaba – és a művek listáját a hazai kortárs művészeti galériák krémje (acb, Deák Erika, Dovin, Fiatal Képzőművészek Stúdiója, Kisterem, Knoll, Spiritusz, Vintage, Virág Judit) ajánlása alapján neves múzeumi vezetőkből álló zsűri állította össze. A program művészeti tanácsadója az acb Galéria volt, az aukció levezetését Virág Judit vállalta. A reprezentatív helyszín egyébként szintén változást jelent az eddigi gyakorlathoz képest, hiszen a Műcsarnoknak köszönhetően a kortárs szcéna „belügyéből” jelentős művészeti-társadalmi eseménnyé válhat az jótékonysági est.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.