BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Street art invázió a brit fővárosban

A londoni művészeti élet minden színterén erősödtek a street art pozíciói az év első felében. A Bonham’s Urban Art aukciója kezdte a sort február 5-én, összesen 1,3 millió fontért értékesített műalkotásokat kortárs, többségében utcaművészektől. Természetesen Banksy vitte a pálmát 228 ezret érő Laugh Now című festményével, és a többi dobogós helyet is ő foglalta el 96 és 100 ezer fontért eladott képeivel. A mezőnyben ugyanakkor a többi street art aktivista is reflektorfénybe került. Közülük egy másik bristoli firkász, Nick Walker tört az élre 54 ezer font értékű, exhibicionista Moona Lisát ábrázoló vászonképével, őt Adam Neate követi tavaly készült,

43 200-at érő munkájával. Neate-ről azt érdemes tudni, hogy 1999-ben kezdte el Left and Found projektjét, amelyben az otthon vászonra és kartonra festett képeit az utcára vitte, és az ott talált kósza szögekre felakasztva a sorsukra hagyta őket. Az efféle relikviák a street art mozgalom igazi értéktárgyai. A Bonham’s két ilyen tételt is aukcionált: az egyik egy Banksy által hamisított Paris Hilton CD, amelyből összesen 500 példány készült, és azokat a művész a zeneboltok polcaira becsempészve terjesztette 2006-ban. Az egykor 11 fontért vásárolt lemez most 3120-ért cserélt gazdát. A másik tétel a 2004-ben megjelent Graffiti World című könyv megjelenéséhez kötődik, amikor a kiadók több neves utcaművészt kértek fel a kötet egy-egy dobozának dekorálására. A 600 darabos sorozatból most az 50-es sorszámú kelt el, Neate munkája, 15 600-ért. Megmérettetett a francia Blek le Rat és Space Invader két-két alkotása is 5–17 ezer font közötti eladással, míg az ismert amerikai Faile kollektíva egyik munkáját 22 800-ért értékesítették.

Áprilisban már a megnyitó reggelén kígyózott a sor a Black Rat Press galéria előtt Nick Walker egyéni kiállítása alkalmából. Így nem volt meglepetés, hogy – 750 ezer font összértékben – a tárlat minden képét eladták. Május első hétvégéjén emberek ezrei csődültek egy a Waterloo állomás alatti alagútba, amelyet Banksy meghívására negyven utcaművész dekorált. A három napig tartó Cans Festival fügét mutatott a műkereskedelemnek: a tárlaton a látogatók a falakra firkálhattak, sőt, ha megtetszett egy-egy mozdítható alkotás, az utolsó napon akár haza is vihették szuvenírként.

A Tate Modern május 23-án nyílt nemzetközi tárlatával a street art kanonizációja is befejeződni látszik. Az olasz Blu, a francia JR, a spanyol Sixeart, a brazil Os Gemeos és Nunca, valamint Faile bel- és kültéri installációin kívül további programokkal várják augusztus végéig a látogatókat.

A múlt héten nyílt a Mount Street Galleries London–New York–Bristol elnevezésű kiállítása, ahol Basquiat-, Close-, Hirst-, Rego- és Warhol-képek mellett Banksy-, Walker- és D*Face-festményeket is megcsodálhatunk. A Dreweatts aukciósház pedig holnap este tartja Urban Art árverését a shoreditchi Village Undergroundban. Az eddig említettek mellett érdekességként kalapács alá kerül az amerikai, élő graffitilegendaként emlegetett Seen, továbbá a legújabb generáció üdvöskéjének számító Swoon és az univerzális brit művész, Goldie néhány munkája is.

Magyar helyzet

Budapesten a kArton Galériát követően a Stereo Galéria aukcionált street art munkákat 2007-ben. Ez utóbbi, valamint a Shoppp művészellátó és a most tavasszal nyílt Bázis Galéria állandó kínálatában lehet magyar utcaművészek munkáiból válogatni.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.