BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A régi mesterek is kapósak

Az impresszionista, modern és kortárs művészeti aukciók kiváló eredményei (VG, június 30. és július 7., 15. oldal) után a múlt heti régi festmények árverései sem okoztak csalódást a piacvezető aukciósházaknak. A Christie’s kedd este ugyan csak a tételek kevesebb mint kétharmadát értékesítette, de a 24,1 millió fontos összforgalom így is meghaladta a 14,3–21,7 milliós várakozást. Nagy szerepe volt ebben a melankolikus hangú 18. század eleji francia zseni, Jean-Antoine Watteau A meglepetés című képének. A kisméretű táblát a várt összeg több mint kétszereséért, bruttó 12,4 millió fontért vásárolta meg ügyfelének egy londoni kereskedő, s ez nemcsak Watteau, hanem a régi francia festészet egésze számára világrekordot jelentett.

Ifjabb Pieter Brueghel A rossz pásztor című munkájáért 2,5 millió fontig tartott a küzdelem, ugyanakkor a család egy későbbi tagja, idősebb Jan Brueghel rézlemezre festett tájképéért soknak bizonyult az 1,2 milliós alsó határ. A Sotheby’s szerda esti aukcióján (amelynek összforgalma meghaladta az 51 millió fontot) született féltucatnyi rekordleütés egyike viszont éppen ehhez a művészhez kötődött: egy 1616-os falusi jelenete 3,5 millió fontot ért meg a nyertes licitálónak. Ezenkívül csúcsot döntött Aert van der Neer egy téli tájképe (2,73 millió font), idősebb Lucas Cranach Dávid és Batshebája (2,11), Taddeo di Bartolo kisméretű triptichonja (1,89), Guido Reni ritka, rézlemezre festett műve (1,83) és Tintoretto férfiportréja (1,6 millió). A Sotheby’s legdrágább leütését Frans Hals egy férfiportréja érte el (hétmillió font). A régi rajzok területén a Christie’s könyvelhette el a hét legnagyobb szenzációját: Francisco de Goya három vázlata együttesen négymillió fontért cserélt gazdát.

Szakértők szerint az eredmények azt mutatják, hogy – a globális pénzügyi gondok ellenére – az impresszionista és huszadik századi alkotásokhoz hasonlóan a csúcskategóriájú régi művek is óriási érdeklődést váltanak ki. Ha azonban valami miatt nem tartja meggyőzőnek a piac az adott művet, akkor még nehezebb rá vevőt találni, mint korábban. International Herald Tribune, Bloomberg

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.