BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsok dőltek a londoni kortárs művészeti aukciókon

Összesen több mint 200 millió font, azaz 600 milliárd forint összforgalmat ért el múlt heti londoni kortárs művészeti aukcióin a világ két vezető aukciósháza. A Sotheby’s kedd esti presztízsárverése önmagában 95 milliós eredményt hozott, míg a Christie’s hétfőn 86 millió fonttal zárt; ezt a következő napok kisebb értékű aukciói néhány tízmillióval egészítették ki.

A hét legmagasabb áron eladott alkotása Francis Bacon egy portréja volt: a művész szeretőjét, George Dyert ábrázoló alkotása bruttó 13,7 millió fontért cserélt gazdát. Ez ugyan elmarad a brit művész korábbi – 40 millió dollár feletti – csúcseredményeitől, de a kép viszonylag csekély mérete miatt csak 8 milliót vártak érte az aukciósház szakértői.

A több tucat egyéni rekordot hozó aukciósorozat méltó folytatása volt a két nagy cég egy héttel korábbi impresszionista és modern művészeti árveréseinek (VG, június 30., 15. oldal), és azokkal együtt egymilliárd font feletti összforgalmat ért el nyár eleji nagyárverésein a két ház. A nyári szünet előtti utolsó nagy megmérettetés az előttünk álló héten várható: ezen régi mesterek képei kerülnek kalapács alá Londonban. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.