BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bejött az ingatlanalap az adókerülőknek

Befektetés. A kamatadó kulcsának 20 százalékosra emelését megelőző hetekben az ingatlanalapok váltak a befektetők kedvenceivé, ezt jelzi, hogy 2006 júliusában és augusztusában összesen több mint 130 milliárd forintnyi tőkét gyűjtöttek – derül ki a MoneyMoon befektetési tanácsadó cég felméréséből. A legtöbb pénzt az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alapja gyűjtötte össze, csaknem 50 milliárd forintot, az ezüstérmes az OTP Ingatlanbefektetési Alap lett közel 27 milliárdos tőkebeáramlással, a Raiffeisen Ingatlanalapja pedig 24,6 milliárddal gazdagodott két hónap leforgása alatt.

Az adóteher elől menekülő befektetők – amennyiben azóta nem vették ki a pénzüket ezekből az alapokból – kicsivel jobban jártak, mint ha alacsony kockázatú pénzpiaci alapban helyezték volna el a megtakarításukat. A nagyobb ingatlanalapok két év alatt 7–8 százalék közötti évesített hozamot értek el, az egyéves hozamuk pedig 6,5–8,7 százalék között volt. Az Erste alapja szolgált rá a legjobban a bizalomra, ugyanis évesítve 7,97 százalékos nyereséget produkált. Időközben azonban a Raiffeisen ingatlanalapja lekörözte, amely egyéves távon lett aranyérmes, 8,71 százalékos hozammal. A CIB és az OTP ingatlanalapja, valamint a Budapest Alapkezelő ingatlanpiaci alapok alapja azonban már kevésbé remekelt, a jobban menedzselt pénzpiaci alapokéhoz hasonló eredményt ért el.

A kamatadóláz nagy vesztesei egyébként éppen az említett pénzpiaci alapok voltak, amelyekből 56 milliárd forintot vontak ki a 2006. szeptember 1-jét megelőző két hónapban. Ezek két év alatt 5,5–7,3 százalékos évesített hozamot produkáltak, egy év után pedig 5,6–7,5 százalék között állnak. VG



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.