BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hitelt szeretne felvenni? A válság némileg érintheti!

A hitelválság kezelésére költött összeg még amerikai léptékben is óriási, az amerikai nemzeti jövedelem öt százalékát teszi ki - vázolta a probléma jelenlegi volumenét az InfoRádió Aréna című műsorában Vojnits Tamás.

Az Oriens vezető közgazdásza föltette a kérdést, vajon ez a rengeteg pénz mire lesz elég. A becslések szerint a bankrendszer mérlegeiben több ezermilliárd dollárnyi olyan követelés halmozódott fel, ami problémás lehet. Nehéz megítélni, hogy mennyire lesz nehéz ezeket behajtani, így még a kormány sem tudja, mennyibe fog kerülni a pénzügyi rendszer konszolidációja - mutatott rá az Aréna vendége.

Hozzátette: kritikák érik azt elvet is, ami alapján a kormány megsegíti a bankokat. Ugyanis a rossz követeléseket, nem tudni milyen áron, de a kormány meg fogja vásárolni a bankoktól.

Emelkedhetnek a kamatok Vojnits Tamás szerint a magyar pénzügyi rendszerben nincsenek olyan aknák, mint az amerikaiban. A magyarországi bankok hitelezési gyakorlata ugyanis sokkal konzervatívabb az angolszászokénál. A hitelválság szele viszont megérinthet minket is, azaz emelkednek a kamatok, főleg a vállalati hitelek esetében. Most a bankok is nehezebben jutnak pénzhez az európai piacon, márpedig a magyarországi pénzintézetek a nemzetközi piacokon szerzik a forrásaikat - jelentette ki a szakember.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.