BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új piaci lufik fújódnak - most még nagyot kaszálhat

A piaci lufit senkinek sem kell bemutatni. Az utóbbi években bőven láthattuk, hogy a piacok milyen gyorsan fújódnak fel, majd hirtelen csinnadrattát követően kipukkadnak, sok millió ember megtakarításának bedőlését előidézve.

Az elmúlt tíz év szinte mindent kipróbált - a technológiai lufitól az ingatlanon át az árupiaciig (energia, élelmiszer) - ami gyors és jelentős hozammal kecsegtetett. Úgy tűnik ezek most kifulladnak, de egy marad: éhes befektetők árgus szemekkel figyelik hol várható a következő roham. Nem véletlen, hiszen ha valaki időben megérzi, melyik területre kell jókor be-, majd kilépni, az nem a bedőlést, hanem a jól időzített hozamot élvezheti. Az országok piacán a korábbi a kedvencek: Kína, India, a Távol-Keleti Tigrisek, Oroszország, Brazília. A pénzügyi instrumentumok is a megújulás (ideiglenes) jelképeivé váltak a jelzáloghitel-levelekbe csomagolt követelés halmazaikkal. Mindezek csillaga most lehullóban. Nagy kérdés hát, hogy melyik piacokon várható a következő nekilódulás.

Az egyik nemzetközi hírportálon publikáló piacelemző, Matthew Lynn összegzi azokat a területeket ahol a következő lufi megjelenésére számítanak a piacok. Állítása szerint ezek a piacok mindig valamilyen helyhez, iparághoz, pénzügyi szolgáltatáshoz, vagy éppen luxustermékhez kötődnek. Lynn összegzése egyszerű és lényegre törő: fektessünk be először is a „régi Európába”, a megbízható minőségi termékek előállítóiba, akik a kínai, indiai középosztály vásárlóinak biztosan a kiszemelt célkeresztjébe kerülnek: Németországba, Franciaországba és Olaszországba. (Itt érdemes megjegyezni, hogy Warren Buffet szimata sem csalt, amikor új befektetési terepet nem az angolszász világban próbált találni, hanem Németországban, nyár eleji körútja során).

A másik kecsegtető iparág: az autógyártás. Igen, kérem szépen- az energia szűke és a környezetvédelem okán sok millió, ha nem milliárd autót cserélnek le új technológiai alapra az elkövetkező néhány évben – mondja Lynn. A Ford modell megjelenéséhez hasonló iparági boom-ra számíthatnak azok, akik a kis fogyasztású környezet barát sorozatgyártásában hisznek, valahogy úgy ahogy a bakelit lemezeket is megújították a CD-k, majd azokat a digitális zenelejátszók.

Két érdekesség van még a pionírvállalkozásokat figyelő publicista táljában: a sportolók, és a csendes kis privát szigetek világa. A foci játékosok piacát már felfedezték a befektetők Brazíliában, ahol befektetési alapok vesznek focistákra köthető értékpapírokat. Az Északi tengeri, például skót szigetek elzártságot és diszkréciót kínálnak majd az új lufin meggazdagodó befektetőknek, akik a világ zajából menekülnének majd nyugodt saját földrészükre. Megjegyzendő, hogy a Horvátországi szigetek sem számítanak rossz befektetésnek, csak időben kell kapcsolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.