BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már nem biztos a kelet-európai feltörekvő piacok elszigetelődése

A korábbi várakozásokkal ellentétben most már egyre valószínűbb, hogy a kelet-európai felzárkózó térség is megszenvedi a globális pénzügyi válságot, áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott átfogó elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő negyedéves helyzetértékelése szerint jóllehet Kelet-Európa egészében már három hónappal ezelőtt - az előző hasonló prognózis kiadásának idején - is látszott a kereslet és a piaci bizalom valamelyes kezdeti gyengülése, a Moody''s még akkor is azzal számolt, hogy ez a térség kevésbé fogja megszenvedni a válságot, mint Nyugat-Európa. A pénzügyi válság azonban már olyan mély, hogy nagy térségi gazdaságok - köztük Oroszország - bankszektorára és piacaira is elkezdett hatni.

A térségi vállalatok terjeszkedése, beruházásai és egyesülési-felvásárlási tevékenysége külföldi befektetőktől és bankoktól függ, ám a hozzáférés e finanszírozási forrásokhoz alig néhány hét leforgása alatt, hirtelen megnehezült, ráadásul sok vállalat rövid távú finanszírozásokra szorul, áll a Moody''s elemzésében. A ház szerint ez utóbbiak - közülük különösen azok, amelyek pénzügyi mutatói gyengék - jó eséllyel nehezen tudják majd elkerülni a nem fizetővé válást a következő hónapokban, hacsak a részvényesek nem hajlandók tőkeinjekcióra. A hitelminősítő szerint a piaci viszonyok gyors változását részben egy váratlan geopolitikai esemény, a grúziai háború is okozta, amelynek nyomán érezhetően óvatosabbá váltak a térségnek hitelezők.

Az európai feltörekvő térség megítélésének romlását jelzi, hogy a nagy nemzetközi hitelminősítők az elmúlt napokban egymás után rontották kelet-európai országok - köztük EU-tagok - szuverén adóskockázati besorolásainak kilátását. A Moody''s Investors Service a múlt héten Bulgária és Lettország, a Fitch Ratings Ukrajna adóskockázati osztályzatainak kilátását rontotta felminősítést valószínűsítő pozitívról stabilra, illetve stabilról leminősítési kockázatot jelző negatívra. A Moody''s Lettország esetében azzal indokolta a lépést, hogy az ország gazdasági növekedési üteme a korábbi, kétszámjegyű százalékos szintről "hozzávetőleg nullára" zuhant, emellett a lett gazdaság ki van téve annak is, hogy meredeken csökken a külföldi tőkebeáramlás.

A lett gazdaság legfőbb hitelellátói az országban működő skandináv bankérdekeltségek, ám ahogy a globális finanszírozási költségek emelkednek, és az európai gazdaság lassul, a külföldi bankok várhatóan visszafogják lettországi hitelfolyósításaikat, állt a Moody''s múlt heti londoni elemzésében. A Standard & Poor''s elemzői a hitelminősítő Kelet-Európával foglalkozó múlt heti londoni szakszemináriumán azt állapították meg, hogy leálltak a feltörekvő Európa adósi besorolásaiban 2000 óta érvényesült pozitív folyamatok, és már tavaly óta már nem javul az országcsoport adósminősége.

Ezt jelzi, hogy a térségben jelenleg két ország - Lengyelország és az euróövezeti belépésre váró Szlovákia - szuverén adósosztályzatára van érvényben felminősítést valószínűsítő pozitív kilátás az S&P listáján, ugyanakkor nyolc ország - Magyarország, mindhárom balti köztársaság, valamint Románia, Szerbia, Kazahsztán és Montenegró - osztályzatát terheli leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás, hangzott el a Standard & Poor''s minapi londoni szemináriumán, amely a pénzügyi válság kelet-európai hatásaival foglalkozott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.