BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Részlegesen államosítják a bankokat? Egyre nagyobb erre az esély az USA-ban

Az amerikai törvényhozás tagjai az új hét kezdetén egyre jobban sürgetik a Bush-kormányt; kezdje meg a bankok állami injekciózását. A gazdasági bizottság egyik tagjai szerint a részleges államosítás egyre valószínűbb.

Henry Paulson pénzügyminiszter vasárnap a nemzetközi vezetők előtt tartott tájékoztatóján úgy fogalmazott: a protekcionizmus és az izolálódás ronthatja a pénzügyi helyzetet. Eközben az amerikai politikai elit sürgeti a Bush-kormányt, hogy minél gyorsabban nyújtson közvetlen anyagi segítséget a bankoknak – tudósít az AP.

Chuck Schumer, a Joint Economic Committee elnöke szerint a pénzintézetek részleges államosításának elképzelése egyre nagyobb teret nyer a döntéshozók körében.  Schumer abban reménykedik, hogy a pénzügyminisztérium még a mai napon kihirdeti a mentőakció kezdetét, mert – mint mondta a piacok várakoznak. A kormányzat hivatalosan még nem jelentette be a következő lépést.

Eközben a demokrata párti képviselők egyre nagyobb számban állnak Nany Pelosi házelnök elképzelése mögé. Eszerint a november 4-i választások után ismét összeülne a Ház, hogy egy a pénzügyi szektornak nyújtott csomaghoz hasonló segítséget dolgozzon ki az amerikai polgárok számára.

A demokraták vezetői ez alatt egy 150 milliárd dolláros támogatás érintenek, amely a munkanélküli-segélyek és az étkezési jegyek támogatása mellett építkezések finanszírozására is kiterjedne.

A republikánusok egyik vezető politikusa ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: minden értelmes megoldást tudnak támogatni, de nem pártolják az építkezési projekteket és azt sem, hogy a szociális költségekkel elszaladó államokat kisegítsék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.