BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összefoglaló: gyengén zártak ma a piacok

A nyugat-európai részvénypiacok hétfőn vegyesen zártak, a napot folytatódó bizalmatlanság jellemezte, az elégtelennek tartott bankmentő programok miatt. A nap fő vesztesei a bankok voltak, 6-8 százalék közötti veszteségekkel.

 A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 1,1 százalékos veszteséggel kezdte a napot, és előzetes adat szerint 0,65 százalékos veszteséggel 657,86 ponton, újabb mélyponton végzett, 20,93 százalékkal alacsonyabban az év végi értékénél. A múlt héten 8 százalékot vesztett - a hetet a legalacsonyabban zárta a jegyzése 1997. júliusi kezdete óta -, az előző héten 2,2 százalékot vesztett. A múlt hónapban, februárban hatodik hónapja volt vesztésben, ilyen hosszú sorozat utoljára 2002-ben volt. Tavaly 44,78 százalékot vesztett, a tavalyi év a legrosszabb volt a mutató történetében.

Vegyes New York is: a nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a DJIA 0,31 százalékos veszteségben, az S&P 500 0,07 százalékos nyereségben, a Nasdaq piac összetett mutatója 0,62 százalékos veszteségben volt.

Hétfőn a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 előzetes adat szerint 17,52 pontos, 0,50 százalékos nyereséggel 3548,25 ponton zárt, 19,98 százalékkal alacsonyabban, mint év végén. Tavaly 31,33 százalékot vesztett. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 26,89 pontos, 0,73 százalékos nyereséggel 3693,30 ponton végzett, 23,22 százalékkal az év végi értéke alatt. Tavaly 40,37 százalékot vesztett. Párizsban a CAC-40 13,57 ponttal, 0,54 százalékkal 2520,88 pontra süllyedt, 21,66 százalékkal elmaradva az év végi értékétől. Tavaly 42,68 százalékot vesztett.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj áprilisi szállításra hétfő reggel 40 centtel drágább, a nyugat-európai értéktőzsdék zárása után, hordónként 44,74 dolláron, 11 centtel olcsóbb volt a pénteki zárónál. Pénteken 1,21 dollárral drágult. Az utóbbi időben szűk sávban alakult a kőolaj ára, nagyrészt csökkenő irányzattal: januárban 40-50 dollár között, februárban 35-45 dollár között. A múlt héten lenyugtatta az árakat, hogy az olajexportőr szervezet, az OPEC több tagországának illetékes minisztere is úgy nyilatkozott: nem valószínű újabb termeléscsökkentés az OPEC legközelebbi, e hét végére tervezett miniszteri értekezletén. Ezek után hétfőn kisebbfajta árugrást okozott, hogy az OPEC főtitkára viszont azt mondta újságíróknak Katarban, hogy "még minden eshetőség nyitva van". Szavainak hatását korlátozta, hogy azt is elmondta: az OPEC napi egymillió hordóval kisebb világfogyasztást vár most idén, mint akár csak pár hónappal ezelőtt. Ez hamar megfékezte a Brentet, de az amerikai referenciafajtát még nem. Az OPEC eddigi, fokozatos termeléscsökkentése viszonylag jól követte a kereslet apadását. A szeptember óta elhatározott, összesen napi 4,2 millió hordós termeléscsökkentéseknek február végéig majdnem a 90 százalékát megvalósították az OPEC-országok. Ez a korábbi világkínálatnak közel 5 százaléka, és rekord betartási arány a szervezet történetében. Keresletnövekedés híján azonban ez csak többé-kevésbé stabilizálni tudta a piacot. Szakértők szerint évi 2 százalékos GDP-növekedési világátlag alatt a kőolaj ára még 70 dollárt sem igen érhet el, hacsak nem épül rá politikai felár. Az utóbbi időben azonban a politikai felárak is csökkentek. Az IMF január végén 0,5 százalékos növekedési világátlagot jósolt idénre, de a múlt héten jelezte, hogy ez is módosításra szorul már, és a következő előrejelzésben bizonyára negatív szám fog szerepelni. Hétfőn késő délután a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta hordója 47,05 dollár volt áprilisra, 1,53 dollárral drágább a pénteki zárónál. Pénteken 1,91 dollárral drágult. Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 390,00 dollár volt Londonban, 17,25 dollárral drágább a pénteki zárónál. Pénteken 1,25 dollárral olcsóbbodott.

Az értéktőzsdék nyitásakor az euró 1,2655 dollár volt vételi oldalon a londoni bankközi devizapiacon, tőzsdezárás után 1,2629 dollárnál tartott, 0,0019 dollárral olcsóbban a pénteki későinél, 9,65 százalékkal gyengébben a dollárhoz képest, mint év végén. Az euró hetek óta gyengélkedik, átmeneti napközi kiugrásoktól eltekintve többnyire 1,30 dollár alatt jár. Hétfőn különösen megnőtt a menedéknek számító amerikai kincstárjegy kereslete a bankrészvények folytatódó rosszabbodása miatt, ez ártott az eurónak. Az euró tavaly 4,27 százalékkal olcsóbbodott a dollárhoz képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.