BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hazai befektetők adják a BÉT forgalmának felét

Nem szabad lebecsülni az új tőzsdézőket, nekik köszönhető, hogy a BÉT napi forgalmának már-már felét a hazai befektetők kötései teszik ki - írta a Napi Gazdaság.

A lap csütörtöki számában megjelent cikkben megszólaltatott brókerek szerint az elmúlt egy évben számlát nyitott ügyfeleik aktívan kereskednek, nem szeppentek meg a világgazdasági válságtól.

Nem tapasztalnak tömeges kiszállási hullámot a brókerek a kisbefektetők részéről, annak ellenére, hogy korábban többségük úgy gondolta, az ősszel a piacra lépett új szereplők alig várják, hogy nullszaldóval kiszállhassanak részvényeikből. Egy másik üzletkötő viszont arról számolt be, cégüknél próbálják a jelentős áremelkedés után a pozíciók csökkentésére ösztökélni a befektetőket.

A tőzsdézésben egyébként tapasztalatlan szereplők ezt általában meg is fogadják, és eladogatnak részvényeket, de csak módjával, nem agresszívan. Az egyik legnépszerűbb online-kereskedési rendszerrel rendelkező brókercégnél azt tapasztalják, hogy az elmúlt egy évben számlát nyitó ügyfelek egyáltalán nem passzív, "vedd meg és tartsd" befektetési stratégiát követnek, sokkal inkább játékosoknak tekinthetők.

 Nagyon aktívak a napon belüli üzletelésben is, nekik köszönhető, hogy míg korábban a BÉT napi részvényforgalma 80 százalékát külföldiek adták, mára már egyes napokon a hazai szereplők részaránya eléri az ötven százalékot. Persze ehhez az is kellett, hogy jelentősen csökkenjen a külföldiek forgalma. Mivel a magyar piacot a legtöbb nagy külföldi elemző cég alulsúlyozza, a brókercégeknél jelentősen visszaesett a külföld megbízások volumene - teszik hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.