BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indul az aukciós „nagyhét”

A Virág Judit Galéria ma esti festményaukciójával (ennek anyagát a múlt hétfői számunkban ismertettük) megkezdődik a hazai műkincspiacon a tavaszi szezon legzsúfoltabb hete. A programban több – részben a gazdasági válsággal összefüggő, részben az egyes cégek stratégiáját tükröző – változást tapasztalhatunk az eddig megszokotthoz képest. A Polgár Galéria és a Belvárosi Aukciósház az első fél évben nem rendez árverést, így a képző- és iparművészet minden szegmensét lefedő cégek közül – az árverésein már túljutott Nagyházin kívül – egyedül a BÁV száll versenybe a gyűjtők, befektetők pénzéért. Ugyanakkor profilbővítéssel próbálkozik a Ferenczi és Társai (lásd alábbi cikkünket), a Belvedere Szalon pedig nagyszámú ezüsttárggyal egészíti ki aktuális festményárverése kínálatát.

A BÁV háromnapos aukciósorozatának anyagában kiemelt helyet kapnak a pénzügyi és az ingatlanpiacokban csalódott kisbefektetők számára alternatív érzékőrző lehetőséget kínáló ékszerek és ezüsttárgyak. A BÁV szakemberei tavaly ősz óta tapasztalják az ékszerek és a tömbarany iránti érdeklődés növekedését, és a mostani árverésen igyekeznek néhány százezer, illetve egy-két millió forint körüli kikiáltási árú nemesfém tárgyak bevetésével kielégíteni a befektetők étvágyát. Az első napon, azaz holnap este sorra kerülő 323 ékszer között találunk 1930 körül készült briliáns fülbevalót (287. tétel) kétmillió, fehérarany nyakéket (295.) 1,3 millió, briliánsokkal és zafírokkal díszített arany karkötőt (156.) 1,2 millió forintért, míg a női gyűrűk árskálája 2,5 millió forintig (294.) terjed.

Szerda este másfél száz festmény és grafika, valamint pár tucat bútor és szőnyeg közül válogathatunk. A festmények közül kiemelkedik Paál Lászlónak egy németországi magángyűjteményből hazakerült Erdőrészlete (375., 20 millió), Mednyánszky László nagyméretű téli tájképe (448., 24 millió), illetve Jándi Dávid Nőrablás című 1924-es olajképe (416., 7,5 millió). A bútoranyag talán legizgalmasabb tétele egy mahagóni borítású, dekoratív rézrátétekkel díszített szecessziós ruhásszekrény (502.). A 600 ezer forintról startoló asztalosmunka a Thék-bútorgyárban készült, az aukciósház feltételezése szerint Rippl-Rónai József tervei alapján. A szőnyeganyagban szerepel egy nagyméretű tekke türkmén szőnyeg félmillió forintért, de alacsonyabb árfekvésű kaukázusi, iráni és anatóliai darabokra is licitálhatunk szerda este.

Az aukciósorozat utolsó napja ismét tartogat befektetői érdekességeket. A közel háromszáz tétel között – üvegekkel, kerámiákkal és keleti dísztárgyakkal vegyítve – nagyszámú ezüsttárgyat találunk, széles árfekvésben. Százezer forint alatti asztalneműk, gyertyatartók mellett komoly barokk, klasszicista, biedermeier, historizáló, szecessziós és art deco kupák, kiöntők, kávéskészletek is helyet kaptak az anyagban, egymillió forintig terjedő árakon. Az árverést záró, 821. tétel igazi csemege: egy körülbelül kétkilós, részben aranyozott biedermeier női toalettkészletről van szó, amely eredeti bőrkofferében kereken kétmillió forintról várja a liciteket.

A Belvedere Szalon szombat délután 211 képet és szobrot, valamint több mint hetven ezüsttárgyat visz kalapács alá. A festmények közül a legmagasabb összegről (24 millió) Tihanyi Lajos Trencséni utca című 1912-es vászna indul, amely egykor a Nyolcakkal foglalkozó művészettörténész, Horváth Béla tulajdonában volt. Perlrott-Csaba Vilmos 1928-as Nagybányai tája (151., 18 millió) is jó provenienciával rendelkezik: a kilencvenes években Helmut Turck gyűjteményében volt, és szerepelt a Kieselbach Galériánál a kollekció 2003-as árverésén. Patkó Károly, Rippl-Rónai József, Egry József, Hollósy Simon és más klasszikusok képei is szerepelnek az anyagban, amelynek igen sok tétele előfordult a korábbi esztendőkben valamelyik piacvezető cég árverésén.

A Belvedere ezüstanyagában – a BÁV-éval ellentétben – csak alacsony és közepes árfekvésű tételeket találunk, ám a kisbefektetőknek ezek legalább olyan vonzók lehetnek, mint a kiemelkedő ritkaságok. A legmagasabb árról (300 ezer) a 257. tételszámú, 1817-ben készült bécsi kiöntőt indítja Forró Tamás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.