BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javulnak a hozamok a kötvényalapoknál

A csökkenő állampapír-piaci hozamoknak köszönhetően az államkötvényekbe fektető hazai befektetési alapok teljesítménye is javulni kezdett az elmúlt hetekben. Tegnap az Államadósság-kezelő Központ által közölt referenciaráták közül már mindegyik a 10 százalékos lélektani határ alá süllyedt, ami azt jelenti, hogy a hozamok egyes futamidőknél március közepe óta négy százalékpontnál is jóval többet zuhantak.

Ezt a legjobban az abszolúthozam-stratégiával kezelt OTP Supra származtatott kötvényalap használta ki, amely áprilisban a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének adatai szerint 23,75 százalékos hozamot ért el. A hazai hosszú kötvényalapok múlt hónapban realizált nyereségei is impozánsak voltak, a Bamosz adatai szerint átlagosan megközelítették hét százalékot, így április végére egyéves időtávon már kilenc konstrukció is pluszban állt. A legjobban egyébként közülük az OTP Maximának sikerült az előző hónap, árfolyama a vizsgált időszakban 11,76 százalékot emelkedett.

A befektetők bizalma ennek ellenére nem tért vissza a konstrukciók iránt. A MoneyMoon pénzügyi tanácsadó statisztikái szerint áprilisban újabb 4,3 milliárd forint távozott a hosszú kötvényalapokból, a legnagyobb mértékű, 2,27 milliárd forintos tőkekivonás az Erste alapjánál volt, de a Maxima is több mint 300 millió forintos tőkevesztést szenvedett el.

Az április hozam szempontjából a rövid kötvényalapoknak is jól sikerült, többségüknek sikerült ledolgoznia egyéves időtávon a veszteségeket, egy hónapos hozamuk pedig nagyjából 2–7 százalék között volt. A tőkekivonás azonban ezt a kategóriát sem kerülte el: a MoneyMoon számítása szerint a hazai rövid kötvényalapok csaknem 2,5 milliárd forintot veszítettek a negyedik hónapban. Ennek zömét, több mint kétmilliárdot az OTP Optimából vették ki a kliensek. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.