BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehangolta a Wall Streetet a kiskereskedelmi adat

Áprilisban ismét, 0,4 százalékkal esett a kiskereskedelmi egységek forgalma az Egyesült Államokban. Az immár második hónapja tartó csökkenés szertefoszlatta azok reményeit, akik szerint kézzelfogható közelségbe került a válság vége.

A márciusi 1,3 százalékos esést követően áprilisban 0,4 százalékkal csökkent az amerikai kiskereskedők forgalma – jelenti az AP. Az adat kellemetlen meglepetést okozott az elemzőknek, hiszen egyesek arra számítottak, hogy nem következik be újabb csökkenés.

Tekintve, hogy a lakossági fogyasztás teszi ki a gazdasági aktivitás egészének 70 százalékát, a mai statisztika sötétebbre színezi az előrejelzéseket. Az adat igazolja, hogy "bár a legrosszabbon túlvagyunk, egyelőre nincs bizonyíték a tényleges felépülésre" – közölte a kanadai Capital Economics elemzője.

Paul Dales szerint ugyan az elmúlt hetekben érzékelhetőek arra vonatkozó jelek a kereskedelem fellendülésére, a háztartások megtakarításainak még így is kétszeresére kéne emelkednie a jelenlegi 4 százalékról. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a munkanélküliségi arány áprilisban 8,9 százalékra emelkedett.

A vártnál rosszabb adatra a Wall Street is pesszimizmussal reagált: a Dow Jones 1,67 százalékot csökkent, csakúgy, mint a Standard & Poor’s 500, míg a Nasdaq 1,45 százalékot veszített értékéből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.