BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magasabbra a tetőt, srácok

Bámulatos, fenomenális, csalfa. Ezekkel a szavakkal jellemezhetnénk legjobban a március 6-i mélypontról feltörő S&P 500-as részvényindexralit, amely eddig nemcsak hogy 38 százalék feletti emelkedést hozott, de átvitte a 902,99-es januári nyitószintet is, pozitív tartományba repítve ezzel év elejéhez képest az indexet. Ugyanakkor ahhoz, hogy egy a 2007-es csúcson vásárló befektető teljes mértékben nullszaldós legyen, további 70 százalékos emelkedésre lenne még szükség. A jelenleginél sokkal biztatóbb jel lehetne, ha az index ismét elérné a 944-es magaslatot, hiszen ez a pontérték volt a korábbi, 2008. november 21-én kezdődött és egészen 2009. január 6-ig tartó „Obama–Mikulás-rali” csúcsa. Ez esetben megváltozna a jelenlegi medve piac dinamikája, és az így kialakuló új lokális tető magasabb lenne a januárinál.

Mindez persze még nem garantálná a trendfordulót, de javítaná az olyan optimista várakozások megalapozottságát, amelyeket a Fed elnöke, Ben Bernanke is hirdet. Véleménye szerint a tengerentúlon már az idén véget érhet a recesszió, és még az év vége előtt felfelé indul a gazdaság.

Most tehát, amikor már rég nem kétséges, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, sokkal inkább az a kérdés, meddig fog tartani, milyen méretű és mélységű lesz a gazdasági viszszaesés. Valóban egy relatíve rövid és közepesen sekély recesszióval állunk tehát szemben, mint ahogyan azt Bernanke jövendöli, vagy egy elhúzódó és mélyebb változat várható? Felettébb érdekes, hogy jó pár elemzőház, részvénypiaci „perma bull guru” és a Fed is visszatért a 2008-as merőben optimista V alakú elképzeléshez, miszerint a gazdaság egy komoly zuhanás után elérte a mélypontot, és megindul(t) az emelkedés. Bernanke mentségére szól, hogy felhívta a figyelmet arra is, a gazdasági növekedés igen óvatos lesz, és a munkanélküliség minden bizonnyal tovább emelkedik a stabilizáció során is. A jelenlegi becslések szerint az amerikai munkanélküliségi ráta 2010-ben éri csak el maximumát. Mindez erősen hátráltatja a fogyasztás bővülését, a kellemetlen hatásokat ugyanakkor némileg tompíthatja az Obama-csomag adócsökkentési törekvéseinek pozitív vetülete. Egy nagyon hosszan elhúzódó L alakú gazdasági depressziónak az esélye napjainkra számottevően csökkent a megszámlálhatatlan kormányzati és jegybanki gazdaságélénkítő fiskális és monetáris intézkedés hatására. Sokkal valószínűbb, hogy egy U betű közepén ücsörgünk jelenleg.

Mi lesz ennek fényében a részvénypiacokon? Még hetekig is tarthat a túlfűtött emelkedés. Az úgynevezett „bear market ralikra” jellemző módon a heves emelkedés mögött nagy short pozíciók zárásai álltak, amelyeket a vártnál némileg kedvezőbb makrogazdasági adatok váltottak ki. Ezek viszont nem jöhettek volna létre a korábban világszerte bejelentett gazdasági stimulusok nélkül. Túlhúzzák tehát a piacokat, de korrekció lesz belőle, amely során az új lokális mélypont magasabb lehet a márciusinál. Egy túlhúzott emelkedés, ami a mostani szintekre is rátesz pár lapáttal, elérve ezzel akár a 950, 1000 pontos S&P 500-at, az optimista esetben 700 pontig eső index esetében is 26–30 százalékos esést hozhat a korrekciós során.

Az esést követően lesz érdemes igazán komoly long részvénypiaci pozíciókat kialakítani, mivel jóval nagyobb lesz a hozampotenciál a mostani szintekhez képest. De ha addig sem szeretnénk lemaradni az igen nagy valószínűséggel bekövetkező árfolyamcsökkenés meglovagolásáról, akkor olyan alapot kell választanunk, amely képes a shortolásra. Az ilyen konstrukcióból kevés van a magyar piacon, és többen közülük – hiába engedi meg a befektetési politika – a múltban nem éltek a rövidre eladás lehetőségével. Az Aegon Alapkezelő összes abszolút hozamú származtatott befektetési alapja (Alfa, Vision, Ózon és a már eleve shortolásra létrehozott Bessa) azonban a közeljövőben komolyan megfontolja a short vagy short jellegű pozíciók (pl. eladási opciók vásárlása) nyitását, lehetőséget teremtve ezzel a befektetőiknek, hogy a rali inverzét is olyan hatékonyan kihasználhassák, mint ahogyan az emelkedést tették.


Tájékoztatás

Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, mely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.