BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Márciusig csökkent a pénztárak vagyona

Az első negyedév végén 1990 milliárd forintnyi pénztári vagyont kezeltek a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai – áll a szövetség jelentésében. Ez némi csökkenést jelent az év eleje óta, akkor ugyanis még 2022 milliárd forintot, vagyis vagyonuk 77 százalékát bíztak a kaszszák a Bamosz-tagokra.

A kasszáknál továbbra is a belföldi állampapír a legnépszerűbb befektetési termék. Március végén egy átlagos pénztári portfólió 45,5 százalékban tartalmazott magyar államkötvényeket és 6,9 százalékban diszkontkincstárjegyeket.

Bár az év elején be kellett vezetniük a pénztáraknak a választható portfóliós rendszert, amelyben ki kellett alakítaniuk egy magas részvényhányadú, úgynevezett növekedési portfóliót is, a részvények aránya a kasszáknál csak 31 százalékot tett ki, ez alacsonyabb az egy évvel korábbi értéknél. A részvénybefektetések több mint háromnegyede külföldi papírokba történt. A pénztári portfóliók 29,4 százalékát befektetési alapokon keresztül fektették be, ennek immár nagyobb része (a pénztári vagyon 18,7 százaléka) Bamosz-alapokban volt. Ez azt jelenti, hogy a külföldi befektetések továbbra is jelentős részben befektetési alapokon keresztül valósulnak meg.

A negyedévben a forint gyengülése miatt nominálisan megnőtt a külföldi eszközök aránya, és megugrott a hazai diszkontkincstárjegyek, illetve kisebb mértékben a hazai betétek aránya is, a hazai államkötvények hányada viszont jelentősen csökkent.

A pénztári kezelt vagyonok eszközmegoszlását és a negyedéves átlagos piaci teljesítményeket figyelembe véve a Bamosz úgy véli, a kasszák az idei első negyedévben is 3,5-4 százalék körüli átlagos veszteséget szenvedtek el, ám az elmúlt öt esztendő teljesítményét vizsgálva már 3-4 százalékos pluszban állnak éves szinten. Az első három hónapban a szövetség számítása szerint 35–45 milliárd forintnyi tőke érkezhetett a pénztárakba. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.