BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

New York: jelszó a visszafogottság

A tavalyinál jóval szerényebb anyagot visz kalapács alá a következő hetek New York-i árverésein a Christie’s és a Sotheby’s. A két vezető aukciósház ezen a héten impresszionista és modern, a jövő héten pedig kortárs művészeti árveréseket rendez.

A gazdasági válság miatti óvatosságot jól érzékelteti, hogy a Christie’s mindössze 50, a Sotheby’s pedig ennél is kevesebb, 36 első vonalbeli tételt indít impresszionista és modern művészeti nagyárverésein. A várt leütési összérték egyik cégnél sem haladja meg a 100 millió dollárt, holott tavaly ilyenkor együtt félmilliárdos forgalmat értek el, a kortárs aukciósorozaton pedig bő 700 milliót költöttek el a befektetők (VG, 2008. május 19., 19. oldal). A Sotheby’s kínálatából Alberto Giacometti Bronz macska című szobra és Pablo Picasso A művész kislánya kétéves korában című festménye emelkedik ki; ezekért egyenként 16–24 millió dollárt várnak a szakemberek. A Christie’s két késői Picasso-portrét is csatasorba állít, ezeket 8–12, illetve 12–18 millió dollárra tartják. Mindkét cégnél a néhány millió vagy pár százezer dollárra taksált tételek dominálnak. A jelszó tehát továbbra is az, ami az elmúlt hónapok aukciót megmentette: rekordok helyett meg kell próbálni lehetőleg mindent eladni, hogy többé-kevésbé lendületben maradjon a piac. VG

Árcsökkenés

A kortárs művészeti árak további csökkenésével számol Damien Hirst.

Az alkotásaival az utóbbi években több tízmillió dolláros árakat elért művész nemrég úgy nyilatkozott: vásárlóként egyelőre kivár, mert még lejjebb is mennek majd az árak.

Tavaly ősz óta a kortárs művészeti piacon 30–50 százalékos árcsökkenés volt tapasztalható.

Az alkotásaival az utóbbi években több tízmillió dolláros árakat elért művész nemrég úgy nyilatkozott: vásárlóként egyelőre kivár, mert még lejjebb is mennek majd az árak.

Tavaly ősz óta a kortárs művészeti piacon 30–50 százalékos árcsökkenés volt tapasztalható.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.