BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint romlik a hangulat!

Szerdán várhatóan keveset mozdulnak a közép-kelet-európai valuták, és az is inkább negatívnak, semmint pozitívnak ígérkezik, összhangban a nemzetközi tőkepiacok háromhavi fellendülését követő megtorpanással, kiigazítással, írta elemzők véleményét idézve szerda reggel a Dow Jones hírügynökség.

Előzőleg, kedden a közép-kelet-európai valuták kissé gyengültek az euróval szemben, és javultak a dollárral szemben, részint a profitkivétel miatt a cseh korona hétfői emelkedéséből, részint azért, mert az IMF új aggodalmakat keltett Lettország gazdasága iránt, a dollár pedig zuhant az euróhoz képest, a héten esedékes új, nagy amerikai államadósság-kibocsátás miatt.

A forintot támogatta a várakozás az IMF kedd este nyilvánosságra hozott döntésére a készenléti keret újabb részletének kiutalásáról.

A lengyel kormány közölte, hogy az idei költségvetési deficitcélt 27 milliárd zlotyra növelik az eredeti 18,2 milliárdról, az IMF pedig 6 százalékra becsülte Lengyelország idei államháztartási hiányát a GDP-hez képest. Mindkettő elmaradt a piaci várakozásoktól, így a zloty is a vártnál kevésbé gyengült az euróhoz képest. Az IMF fél százalékos gazdasági visszaesést és a GDP-hez képest 6 százalékos államháztartási hiányt jósol Lengyelországnak erre az évre. Szerdán várható a zloty további, szerény gyengülése, de erre már nem lesz különösebb hatással, ha a Lengyel Nemzeti Bank negyed százalékponttal 3,50 százalékra csökkenti alapkamatát, mert ezt a szerdán esedékes döntést már rég beárazta a piac.

A hangulat romlásához hozzájárul a Világbank új előrejelzése, amely szerint a világgazdaság idén akár 3 százalékkal visszaeshet a tavasszal jósolt, 1,7 százalékos mínusz helyett, ráadásul az európai és a közép-ázsiai fejlődő-felzárkózó országoknak a világátlagot meghaladó, átlagosan 4,7 százalékos GDP-csökkenést jósolt a nemzetközi pénzintézet erre az évre, a jövő évre pedig körülbelül 1,6 százalékos növekedést valószínűsített nekik.

Ránehezedik a térségi valutákra a legfontosabb gazdasági-kereskedelmi partnerek, az euróövezet és különösen Németország beszerzőmenedzser-mutatóinak alakulása is.

A Reuters kezelte, előzetes júniusi mutatók arra vallottak, hogy a visszaesés háromhavi enyhülése után ismét gyorsult a teljesítmény csökkenése az euróövezeti és azon belül a német magánszektorban. A forint kedden 0,09 százalékot, a cseh korona 0,65 százalékot, a zloty 0,42 százalékot vesztett az euróval szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.