BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éledezik az alapok piaca

Befektetés. Az idén több alap szűnt meg, mint amennyi indult – ez derül ki a Bamosz adataiból. Januárban, májusban és júniusban is csökkent a befektetési alapok száma. Az elmúlt hetekben azonban, úgy tűnik, lassan éledezni kezdett a piac: több új konstrukció meghirdetését is engedélyezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A legbátrabb próbálkozás valószínűleg az Erste Alapkezelőé, amely az ingatlanokba fektető konstrukciók körüli botrányok ellenére júniusban egy euróelszámolású ingatlanalapot indított. A mostanában induló konstrukciók között nincs több ingatlanos, az új slágertéma az árupiac: négy új alap is van, amely különféle nyersanyagok drágulásától remél sikert. Ezek közül kettőt az MKB Alapkezelő indított azoknak a befektetőknek, akik a nyersanyagpiacok várható emelkedéséből szeretnének profitálni, abban bízva, hogy a válságból való kilábalás első jelei a konjunktúrához a legjobban kötődő részpiacokon, így a nyersanyagpiacokon mutatkoznak majd. Az egyik MKB-s alap egy nyílt végű alapok alapja konstrukció, a másik egy tőke- és hozamvédett alap hároméves futamidővel; ez utóbbinak egyébként ma jár le a jegyzése. Néhány napja indult az Access Alapkezelő XGA Aranytégla alapja, amely elsősorban a nemesfémpiacon forgatja a befektetők pénzét, és szintén viszonylag friss termék a Takarék Invest származtatott árupiaci konstrukciója.

Bár az árupiaci alapok közül csak egy volt garantált, az alapkezelők közül többen is úgy vélekednek, egyelőre a legtöbb babér a tőke- és hozamvédett konstrukcióknak terem. „Jelenleg főleg a garantált alapok számíthatnak jelentősebb befektetői érdeklődésre, mert a potenciális megtakarítók még óvatosak, alacsony a kockázatvállalási hajlandóságuk” – mondják például az OTP Alapkezelőnél. Bár a származtatott kötvényalapok, illetve a részvényalapok is jó teljesítményt értek el az utóbbi időben, a közelmúlt eseményei miatt ezek csak a befektetők szűk rétege, a nagyobb kockázatot vállaló, tudatos szegmens számára lehetnek érdekesek – teszik hozzá a társaság szakértői.

Az OTP is ennek megfelelően garantált alapot indít. A Triplaa Fix tőke- és hozamvédett alap jegyzése két héttel ezelőtt kezdődött. Jellegzetessége, hogy 3,25 éves futamideje során háromszor is fizet majd hozamot. A K&H Alapkezelő is háromszori hozamfizetéssel csábítja az ügyfeleket. Úgy tűnik, sikeresen, mivel a társaságnál már a negyedik sorozatot lehet most jegyezni a háromszor fizető alapok közül.

Az említettek mellett két új nyílt végű alap színesíti még az alapkezelők palettáját. Az egyik az MKB nemzetközi vállalati kötvényalapja, amely vagyonát különféle tőzsdén jegyzett és tőzsdén nem jegyzett vállalatok hitelviszonyt megtestesítő értékpapírjaiba fektetheti be. A másik új nyílt végű alap a Concorde abszolút hozamú konstrukciója, a Citadella. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.