BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jónak ígérkeznek a gyorsjelentések

A jövő héten kezdődik az amerikai gyorsjelentési szezon, elemzők szerint jó eséllyel hozzák a cégek a második negyedévhez hasonló pozitív számokat, ami akár visszacsalhatja a piacra a pénzpiaci alapokban várakozó hatalmas pénzmennyiséget.

Nem is annyira a harmadik negyedéves számokra reagálhat élesen a piac, hanem a hosszú távú eredmény-előrejelzésekre figyelnek most a befektetők – mondja Blahó Levente, a Raiffeisen Bank részvényelemzője. Hozzáteszi: ilyenek például a fogyasztási szektor vállalatai, amelyek esetében fontos, hogy mit mondanak a karácsonyi szezon közeledtével.

Az elemző szerint mostanra már túlértékeltté váltak a mutatók – az S&P 500 index például március eleje óta 54 százalékot emelkedett – előbb-utóbb tehát kijózanodásnak kell következnie. Kockázatot az eredménykimutatásban a pénzügyi szektor és az energetika hozhat, vagyis az elmúlt negyedév jól teljesítői, kérdés, mennyire tudják magukat tartani a megemelt eredményvárakozásokhoz, például a nyersanyagtermelők mennyire tudták kivédeni az árkorrekciót. Az elemző szerint még érzékeny a piac, a múlt heti makroadatokra is negatívan reagáltak, ha a mostani gyorsjelentési szezon alulmúlja a várakozásokat, akkor eladással reagálhatnak a befektetők.

De ha az elmúlt két negyedévhez hasonlóan a vállalati eredmények mintegy 70 százaléka a várakozásokhoz képest pozitív meglepetést hoz, akkor minden bizonnyal folytatódik majd a rali – mondja Pintér András, a Budapest Alapkezelő szakértője. Pintér szerint ennek komoly esélye van, de persze benne van a rendszerben egy kijózanodás is. A pozitív meglepetések irányába mutat ugyanakkor, hogy több cég menedzsmentje javította a második negyedéves eredmények közzétételével párhuzamosan vagy azt követően az elkövetkező negyedévekre vonatkozó várakozásait, illetve a harmadik negyedév már a makrogazdasági mutatók és a különféle hangulati indikátorok esetében is a pozitív fordulat időszaka volt.

A főbb iparágak közül a banki eredmények lehetnek leginkább piacmozgatók: kérdéses, hogy mennyire romlik a hitelportfóliók összetétele, illetve, hogy a nyereségtermelő képesség mennyire lesz képes ezt ellensúlyozni. Pintér szerint a nyersanyagtermelőknél vegyes a kép, hisz míg a fémek emelkedése az elmúlt hónapokban is folytatódott, addig a kőolaj 70 dolláros árral lépett be a negyedévbe, és 65 dolláros árszinttel lép most ki abból.

A piaci trend folytatása szempontjából nagy kérdés, hogy mi történik az egyéb, alacsony kockázatú eszközökben parkoló pénztömeggel. Az amerikai pénzpiaci befektetési alapokban még most is hatalmas állomány nyugszik, mintegy 3500 milliárd dollár, ez alig marad el az év eleji rekordszinttől. Pintér szerint ugyanakkor nagyon nehéz előre jelezni, hogy ezek a pénzek mikor és milyen ütemben áramlanak majd a részvénypiacra – ha egyáltalán oda áramlanak majd. Ennél sokkal fontosabbnak tűnik, hogy az a többletlikviditás, melyet a különféle intézkedések hoztak a piacokra, a következő hónapokban is támaszt jelenthetnek a piacoknak.

Nagybefektetők, így Warren Buffett viszont arra figyelmeztetnek, hogy a vártnál hamarabb üthet be az infláció, hiszen nem látszik, hogy a rendszerbe pumpált pénz mikor generálhat jelentősebb pénzromlást. GT




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.