BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma ismét találkozik a Fővárosi Bíróságon a Mol és az OMV

A per tárgyát a Mol 2008-as közgyűlési döntései képzik, amelynek kapcsán az osztrák társaság a kölcsönadott részvények szavazati jogát, a 10 százalékos szavazati korlátot és az összehívás módját kérdőjelezte meg – tudósít a Cashline.

Az előző tárgyaláson (2009. január 21-én) nem született előrelépés az ügyekben, az ügy jogi bonyolultsága miatt elképzelhető, hogy ma sem kerül pont a történet végére.

Emellett idén még egyszer (október 13-án) tiszteletét teszi a Mol és az OMV a bíróság előtt, ez azonban egy másik ügyhöz kapcsolódik. Az OMV korábban azért perelte be a Molt, mivel a magyar társaság baráti intézményeknek adott kölcsön részvényeket 2006 és 2007 folyamán, amelyekkel a közkézhányad megnőtt (és így implicit módon az egy részvényre jutó osztalék lecsökkent). Ezt a pert szintén idén januárban halasztották el, mivel a Magnolia Finance idézése nem volt teljesen szabályos.

Hétfőn tartott ülést az INA Felügyelő Bizottsága, amelynek keretében a tagok megállapodtak az INA likviditási helyzetének javításában. Ennek kapcsán a gázkereskedelmi egység mielőbbi leválasztását tőzték ki célul.

Amennyiben ez megvalósul, akkor a Mol 100 millió euró (27 milliárd forint) összegű anyavállalati hitelt nyújt majd az INA-nak a horvát kormányzat és egyéb állami intézmények felé fennálló adósságok rendezésére, de ezen összegeket is felhasználhatják az INA finomítói modernizációja során. Az INA FB egyébként legközelebb jövő héten hétfőn ül össze ismét.

Új 5 százalék feletti tulajdonos csörgött be a Magyar Telekomhoz, ezúttal az amerikai székhelyű Capital Research Management Company (CRMC) jelentette be az 5 százalék feletti pakettjét. A CRMC nem számít új szereplőnek itthon, mivel korábban is rendelkezett részesedéssel a hazai blue chip-ekben. Az OTP-ben 2003-2005 között, a Richterben 2006-2007 tájékán, míg a Molban 2004-2007 között birtokolt 5 százalékos paketteket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.